Aarden.

Mijn passie voor Yoga, is de vrijheid om te doen waarvan ik houd. Ik ben begonnen als Body Balance docent op een sportschool in Utrecht maar vond dit niet voldoende en heb daarnaast nog een Power Yoga opleiding gedaan. Yoga op een sportschool hoor ik je zeggen!! Nou, dat kan prima. Mijn passie ging uit naar een doelgroep die de huidige lessen niet meer kan bijbenen en die ik plezier, beweging, lengte, kracht en vooral peace of mind wil meegeven. Hoewel ik zelf nog jong van geest ben, ook ik merk langzaam de gebreken van het ouder worden. Yoga zonder alle moeilijke namen in het Sanskriet, wel in Nederlands of Engels. Nuchter als altijd vind ik het belangrijker dat je weet wat je doet dan wat je weet. Dus volg je gevoel en vooral “begin bij het begin”.

Vandaag dus maar gewoon bij de basis beginnen. De aarde, je geaardheid. Een goede opzet van je oefening is daarbij een belangrijk onderdeel van hoe je de Yoga beoefend. Dat begint met het aarden, zittend of gewoon staand en van hieruit door naar een zonnegroet, je oefeningen en afsluitend met even te relaxen. Een moment voor jezelf.

Aarden, hoe doe je dat?

imagesK3BV6EPW

1

Wat is dan aarden? Aarden kun je zowel zittend als staand doen, maar wij houden het hier bij zitten. Zittend op je billen in een kleermaker zit. Als dat niet lukt kun je een opgevouwen handdoek onder je billen leggen of gewoon met gespreide benen zitten. In een mooie V-vorm. En niet als een zoutzak maar rechtop. Je billen zwaar op de vloer en je zitbotjes duwen naar beneden in de mat, je benen ontspannen in een kruis voor je (en als het lukt in een lotus) de rug kaarsrecht en je kruin zit aan een touwtje aan het plafond. Daarbij kun je je handen voor je over elkaar gevouwen leggen (je rechter onder, je linker er boven op met je handpalm naar boven en je duimtoppen tegen elkaar) of met de handpalmen naar boven en de rug van de hand op je knie en wijsvinger en duim tegen elkaar. En bij alles is er geen goed en geen fout. Je zit waarbij je rustig, geaard en vooral ontspannen kan voelen.

Je sluit je ogen, je wordt je bewust van je lichaam, je adem, de geluiden en vooral hoe je zit. Adem diep in door je neus en voel dan hoe bij de inademing je kruin naar boven getrokken wordt als aan een touwtje en hoe er lengte komt in je rug. Herhaal het een paar keer voor jezelf en kijk of je die lengte kan vasthouden. Of je kruin nog meer naar boven getrokken kan worden zonder je billen te voelen liften.

10933716_1018810731464254_935843560433192206_nVoel bij de uitademing door je neus je billen in de vloer drukken. Zwaar rustend op je mat en merk op dat je gedragen wordt, zonder dat je omvalt. Herhaal ook hier een paar keer je uitademing en voel de billen wegzinken in je mat. Als je dit allemaal hebt ervaren dan adem je rustig in en uit door je neus totdat je met aandacht de mat voelt, je adem rustiger wordt, je de lengte voelt in je rug en vooral ontspanning in je lichaam. Doe alles met aandacht, want ten slotte ben jij je eigen Boeddha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s