Yoga en blijven dromen.

De dag dat de arts zei: “het is verstandig te blijven sporten” dacht ik, dat gaan we doen!

 

De meeste dromen zijn bedrog maar als je wakker wordt dan zijn ze er nog. Ik had voor mijzelf drie doelen gesteld met daarbij een deadline. Maar die deadline gaan we niet halen. Daar gaan we vet overheen, ik heb ze zelfs al duizendmaal moeten bijstellen.
Nummer 1: Om Yogales te blijven geven tot het echt niet meer kon. Dit doel hebben we na
de diagnose vanaf dag een al moeten bijstellen. Want afspraken ziekenhuis, chemo en bijwerkingen lieten al weten dat dit niet haalbaar was.
Nummer 2: Om thuis mijn Yogales te blijven doen en volhouden. Ook dit viel niet mee.
En als de Yoga “moeten” wordt kun je er maar beter iets anders tegenover stellen.
Dat is lopen en fietsen geworden. Toch actief blijven en alles in je lijf mobiel en soepel houden.
Nummer 3: Als je in je 2e traject van kuren zit reken je jezelf rijk aan tijd en planning. Inmiddels is
mij nu wel duidelijk geworden dat dit niet zo handig is. Want afspraken, onderzoek, tijd en herstel laten zich niet dicteren. Dus time will tell!!

Vanaf deze week nog zeven weken een kuur ondergaan en ondertussen knabbelt de energie af en krijgen we er meer onhebbelijkheden bij.  We blijven maar stilletjes dromen dat herstel er snel is en deze nachtmerrie gauw over.  Stiekem hopend dat de doelen in grote lijnen haalbaar blijven.

imageimage

Na weken van niets doen weer eens een Yogales (eindelijk Body Balance) meegedaan. Fijn te weten je even te kunnen afsluiten voor je ziek zijn en je te verliezen in de oefening. Maar ook hoe diep je moet gaan en je conditie naar beneden gekelderd is. Trots op mijzelf, ik heb het toch maar gedaan, ook al betekent het de volgende dag een rustdag. Hoe heerlijk te weten dat Yoga zo goed is voor Body and Mind. Te ervaren dat dingen, waarvan je verwachte ze niet meer te kunnen, toch nog toegankelijk zijn en vooral nog mogelijk. Oefening baart kunst :-).

Gelukkig kan ik mijn yoga op vele manieren toepassen. Lekker met de benen omhoog tegen de muur, rug op de grond en dan ontspannen. Of je ademhalingsoefeningen toepassen als je weer eens last hebt van je infuus. Adem in, pak de pijn beet, adem uit en blaas de pijn weg. Een zonnegroet om het lichaam wakker te maken en te stretchen. We proberen het zonnestraaltje van de zonnegroet maar te blijven begroeten, ook als er een donkere wolk voorbij trekt.
Yoga kun je in de alledaagse dingen gewoon toepassen. Tijdens de afwas, tv kijken, als je boodschappen doet of als je de was ophangt. En die Kleine dingen maken al het verschil.

 

image

Is deze droom een bedrog? Neen, want als ik ’s ochtends wakker wordt is die droom er nog.