Yama – Ahimsa (geweldloosheid)

Zowel de Yama (omgang met anderen) als Niyama (zelfontwikkeling) vallen onder het achtvoudig pad. Omdat onder de Yama nog 5 geboden vallen zal ik iedere 1e van de maand één van deze geboden beschrijven. Eerder schreef ik al over Yama (lief zijn voor de ander) en Niyama (lief zijn voor jezelf). Het eerste gebod van Yama gaat over Ahimsa (geweldloosheid) en hoe jij omgaat met anderen.

Leven is een spiegel. Waar het gaat over bewustwording van jezelf, jezelf bekijken en ontdekken waar de scherpe randjes zitten. Als jij niet aardig bent voor de ander, zal de ander ook geen moeite doen voor jou. Daarbij is het leven een leerproces waarbij yoga je helpt om de puzzeltjes weer op zijn plek te leggen en die scherpe randjes af te vlakken. Heb jij er wel eens bij stil gestaan of sta je er wel eens bij stil of je ook die geweldloosheid toepast? En dat hoeft echt niet in grote dingen te zijn. Kleine dingen als een kikker de weg overhelpen in plaats dat je er over heen fietst.

  1. Is het laten gaan van je vooroordelen, oordelen, beoordelen, veroordelen (roddelen) en het loslaten van je gewoontes en negatieve gedachten. Probeer nieuwe positieve stappen te maken.
    Geweld kan zijn door je uit te spreken op een negatieve manier over je medemens (roddelen). Of je stem verheffen als je boos of machteloos bent.
  2. Geweldloosheid is door het te vermijden, los te laten of er niet aan deel te nemen. Althans het is iets wat ik probeer. Aardig te zijn en elkaar met respect te behandelen. Geef kritiek op jezelf of een ander maar doe het met zachtheid. Verdraagzaamheid naar elkaar.
  3. Dit geldt ook naar dieren toe door bijvoorbeeld het niet eten van vlees of vis, door vegetarisch te worden. Dieren met liefde te verzorgen, niet te verwaarlozen.
  4. Geweldloosheid is ook een wereld zonder oorlog, vernietiging. Een wereld in vrede.

165700