Kermit de kikker.

In de knoop?

Ken je dat gevoel van in de knoop zitten met je benen?  In de yoga is er ook een zelfde oefening de Gomukhasana (ook wel cowe face pose of koe pose genoemd) en doet mij altijd denken aan Kermit de kikker. Die vrolijke groene kikker met zijn flexibele armen en benen, en juist die benen zitten dan in de knoop. Kan er helemaal blij en vrolijk van worden nu ik het zo opschrijf.

De Gomukhasana is een zithouding waarbij je op de grond zit met de knieën over elkaar en

waarbij je achter je schouderbladen de handen probeert te pakken. (Een hulpmiddel kan zijn een yogalint, handdoek, riem). Er zijn 5 manieren om deze pose uit te voeren. Je benen gespreid en zitbotjes goed aan de grond, je benen gekruist voor je in kleermakerszit, je benen in de Lotus waarbij je benen kruizen en je rechtervoet op je linkerknie ligt. Of als laatste buig je rechterknie voor je met de rechtervoet naar linkerbil en breng je linkervoet over je rechterknie en leg de linkervoet naast je rechterbil. Belangrijk is dat je goed voelt wat jij kan en vooral niets moet.

Uit de knoop? En meer ontspanning?

Wil je wat meer ontspannen, je rug verlengen en meer opening in je heup dan kun je de armen langs je oren strekken en lang maken. Adem in verleng meer naar het plafond zonder de billen van de vloer te liften en bij een uitademing buig je vanuit je heup naar voren en laat je handen landen daar waar ze terecht komen. Hoe kom je dan weer uit de knoop? Door met je inademing je armen los te laten of omhoog te komen tot zitpositie. Adem uit en voel je billen in de vloer aarden. Bij een volgende inademing lift je voorzichtig je bovenste been terug naar het midden. Adem uit en breng je knie omhoog en je voet aan de grond. En zo doe je dat ook voorzichtig aan de andere kant. Uiteraard kan je benen ook over  de vloer strekken, ze even te schudden en te ontspannen.

Heerlijk toch zitten als een kikker? Ik word er blij van en daarbij zijn heupopeners een favoriet onderdeel voor mij.

Namaste Anneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s