Zo licht als een vlinder.

Een van mijn favoriete oefeningen zijn toch wel de heupopeners. Wel een die wat met je heupen doet. Daarbij voel ik mij vaak dan ook net de vlinder in de baddha konasana of ook wel butterfly pose genoemd. Het stimuleert de doorbloeding van mijn bekken, buik en rug en houdt mijn nieren en urinewegen gezond. Genoeg redenen om het te proberen.

De oefening geeft mij een bepaalde rust. Bij een vlinder denk ik altijd aan lichtheid, zachtheid, gefladder maar ook mysterie.

 

Ga rustig op de grond zitten en lift dan even je billen zodat je goed je zitbotjes in de vloer voelt drukken. Vervolgens breng je beide voeten voor je schaambeen tegen elkaar. Kijk hoever je ze naar je toe kan trekken. Leg je handen rusten om je voeten heen. Strek je beide armen en laat je knieën nu rustig  in je uitademing zwaar naar buiten vallen. Bedenk wel bij iedere inademing duw je de zitbotjes in de vloer, recht je je rug, schouders in je broekzak en zit je kruin aan dat draadje aan het plafond vast. Bij de uitademing houdt je dat allemaal vast maar probeer je knieën zwaar en ontspannen naar buiten te blijven laten vallen. Zonder druk vanuit je handen. Dus laat het vanuit je ademing gebeuren daarbij kan het je helpen je ogen dicht te doen en je te focussen op je adem en je gevoel.

yoga-vlinder

 

Een halve vlinder

Als deze manier van zitten te zwaar is kan je ook bijvoorbeeld je rechterbeen strekken en je linker voet tegen de binnenkant van je rechterdij brengen. Een hand op je linkervoet en een hand op je rechterknie. Adem een aantal keren in en wanneer je er aan toe bent adem je in, maakt lengte, adem uit strek je linker been, adem in en trek je rechtervoet naar binnen.

canstock19690222

De ontspannen vlinder

Wil je echt ontspannen na een drukke werkdag en je heupen en borst openen, kun je deze oefening ook nog liggend uitvoeren. Je begint zittend en de benen gestrekt, vanuit deze positie trek je je navel en rol je wervel voor wervel naar de vloer. Als je goed ligt begin je bij je kruin, kin iets ingetrokken, lange nek, je schouders aan de vloer, je armen iets gespreid en ontspannen als de vleugels van de vlinder. Zet je voeten vlak bij je billen aan de vloer en de knieën omhoog.
Vanuit deze positie laat je nu voorzichtig je knieën naar buiten vallen. Zonder dwang en zover jij kunt. Je merkt dat je voeten naar buiten kantelen, dus kijk of je de voetzolen tegen elkaar kan plaatsen. Adem diep in en bij een uitademing worden je knieën zwaar, je heupen zwaar, je armen licht. Sluit je ogen en focus op de in- en uitademing. Af en toe je aandacht op je knieën. Worden ze al iets zwaarder? Laat de zwaartekracht haar werk doen en de tijd leert je steeds verder in de houding te komen. Terwijl je aandacht hier in opgaat voel je je licht worden en bedenk nu dat je die vlinder bent in dat prachtige bloemenveld in de zomer. Merk op dat je rustiger en zachter wordt. Rustig in- en rustig uitademend.

Schermafbeelding-2015-10-28-om-11_44_52

 

 If you want to be happy ……. BE!.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s