Zo sierlijk als een zwaan.

Bij zwanen denk ik altijd aan mooie lange nekken, witte veren en vooral sierlijke vogels. Dus is het geen straf deze oefening ook in de Yoga te beoefenen en speciaal nu Silvia de Haan deze week een Swan Collectie presenteert.

Nu ben ik een groot heupliefhebber dus komt het mooi uit om deze week aan een Swanpose (Hansasana) te beginnen. In de Yin Yoga heet deze oefening de duif of ook wel Pigeonpose.
Nu vind ik Swanpose mooier, sierlijker en gewoon lekkerder klinken en helpt het bij rugpijn.

Om in de huid van de Zwaan te kruipen doen we dit natuurlijk net zo gracieus als de vogel zelf.

De Swanpose kun je op meerdere manieren doen. Laat ik beginnen bij de makkelijkste en bedenk dan ook echt “ik ben die zwaan trots, sierlijk en krachtig”. Kom op je mat zitten met je gezicht naar de smalle kant van de mat, op je knieën en benen bij elkaar. Vanuit hier gaan we verlengen. Je brengt je handen aan de mat voor je net naast je knie, krul nu je tenen in de mat en dan duw je je billen iets naar het plafond. Je komt nu iets van de mat af. Steunend op je armen breng vanuit deze positie je rechterknie naar voren en legt hem gebogen tussen je handen, voet gericht naar je linkerheup. Je linkerbeen strekt nu naar achteren.

De bedoeling is nu dat je voet iets flext, je heupen op een lijn naast elkaar brengt en laat je handen rustig voor je op de mat rusten. Als dit goed voelt schuif je je linkerbeen nog iets verder naar achteren (je verlengt). Daarbij houdt je de heupen nog steeds naar voren gericht, je borst op en je zakt in je linkerheup. Voel nu de strek en opening aan de voorkant van je bekken.
Natuurlijk kun je deze oefening nog verdiepen door vanuit je heupen recht naar voren te komen, je ellebogen op de grond te plaatsen en jezelf lang te maken. Adem rustig in voel je lichaam liften en lang worden waarbij je bij een uitademing jezelf dieper in je heup laat zakken. Dit kan ook door je been verder naar achteren te reiken zonder dat je heupen van de plaats komen. Verlengd dus nog meer je been door je knie te strekken. Belangrijk: Adem in verleng en bij een uitademing maak jezelf nu zo zacht, lang en sierlijk als mogelijk. Natuurlijk zal je ene kant makkelijker gaan dan de andere kant. Maar daar ligt juist de uitdaging. Durf je te gaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s