Kun jij stil zijn?

Vele malen heb ik te horen gekregen “jij en stil zijn”?  Nu ben ik nogal een druk kwebbeltje en dan stil zijn. Een keer in de twee jaar ga ik naar de zuiderburen om de stilte juist op te zoeken. Heerlijk in een klooster waar je 5 dagen niet spreekt. Niet tijdens het eten, tijdens de wandelingen, afwas, tafel dekken.

stil zijn

De eerste keer dat ik het ervaarde was ik overdonderd door de stilte. Tegelijkertijd vond ik het een heerlijk idee om niks te hoeven vragen, uit te leggen en eigenlijk kwam ik er achter dat je ook zonder te praten de dingen prima voor elkaar krijgt. Deze manier van een stilteretrait is er ook om de stilte in jezelf te horen. De gedachten die je daadwerkelijk bezighouden, maar ook het gevoel.

ochtend & avond

Iedere ochtend werden we om 06.00 uur gewekt en gingen om 07.30 naar het gebouw waar we mediteren. Heerlijk die koude ochtendlucht, de stilte om je heen, de sterren, de kou of de uil te horen en te zien. Alles weer met aandacht. Om 07.00 uur als we op ons matje zaten de klokken te horen luiden tot het geluid wegebte. Het wakker worden van de vogels, het lichter worden in de meditatie ruimte. Ook voor de avond heb ik datzelfde zwak. Dan valt de donkerte en stilte weer in. De zaal wordt donker, de geluiden buiten nemen af. Heerlijk. En dan in de stilte van de buitenlucht weer terug naar je kamer.


In stilte kun je beter horen.

 

gebracht

Wat  het mij heeft opgeleverd  is de verbondenheid met alles door de stilte. Jezelf zijn ontdekken, maar ook dat stilte je leert je medemens te respecteren. Dat woorden niet altijd nodig zijn om jezelf duidelijk te maken. Nog regelmatig zoek en ga ik naar plekken waar je de stilte hoort. Niet wordt weggevaagd door radio’s, geschreeuw, getoeter en alle hectiek die we op alle plekken tegenkomen.

Gasho 🙏🏻

image

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s