Neem me mee.

Gaat over hoe je loslaat in je adem, in de Yoga maar ook in de dagelijkse dingen van het leven. Wie kinderen heeft vindt het maar reuze lastig zijn kinderen te laten gaan als ze zelfstandig gaan wonen, hun eigen vleugels uitspreiden.  Hoe gedachten je blijven bezighouden met dat ene ding, je boodschap, willen, moeten, to do list, wat iemand heeft gezegd en zo kan ik er nog wel meer benoemen.

Ik neem je mee in een oefening van de adem, jezelf bewust worden en het ontdekken van loslaten.

 

Een moment voor jezelf

Zoek een plekje even afgezonderd van alle daagse sleur. Als je een Yoga mat hebt ga hier dan op liggen, maar gewoon de vloer kan ook.
Observeer jezelf nu vanaf de achterkant van je hoofd naar de hielen van je voeten. Hoe lig je? Rustig, ontspannen of juist met opgetrokken schouders, snelle adem, ongemakkelijk, scheef en uit balans. De kunst is nu om te blijven liggen zoals je ligt, behalve je opgetrokken schouders die rol je naar achteren alsof je ze naar je broekzak wilt brengen. Weg van de oren. Want vanaf nu maken we we een scan langs het lichaam via de adem, ontspannen en loslatend.

Adem diep in via de neus en kijk hoever je adem komt. Is dit in tot je keel, misschien in je borst, je buik of zelfs tot onder de navel. Adem rustig in en uit en kijk of je de adem wat dieper kan maken, zowel in als uit. Maak er geen moeten van maar laat het zoals het is. In de keel is in de keel, in de borst is in de borst en zo verder. Probeer met aandacht zonder dwang je adem rustig in en uit te brengen.

10460865_934997366512258_2628359333527269447_o

 

De wandeling in je lichaam

We lopen nu met de in- en uitadem langs het lichaam. Als je inademt kijk hoever je komt in bovenlichaam als een ontdekkingsreiziger die op zijn eigen tempo door je lichaam naar de top loopt, adem uit en laat de adem rustig vervagen waarbij die reiziger even pauzeert.
Bij iedere inademing loopt de ontdekkingsreiziger dieper in je lichaam, bij iedere uitademing stopt hij en geniet van een prachtig uitzicht. Steeds dieper en verder door naar je tenen. Daar waar het eind van de reis is. Rustig in en rustig uit. En wanneer je merkt dat je toch nog ballast hebt probeer het in gedachten aan de reiziger mee te geven. Wanneer hij deze ballast in zijn rugzak duwt en bij een uitademing mee geeft. Voel je lichter, warmer en rustiger worden. Als je ontdekkingsreiziger bij je tenen is, de top heeft bereikt voel je dan voldaan en ontspannen. Adem diep in, vul je lichaam en adem uit, laat alles los.

Let it go and go with the flow

Nu je adem rustiger is, je lichaam gesetteld en ontspannen gaan we naar onze gedachtes. De to-do list. Wat ga ik eten, trek ik aan of ga ik doen. Wat moet ik nog doen. Wanneer deze gedachten in je opkomen merk ze op maar doe er niets mee. (door ze niet te beantwoorden en ermee bezig te blijven). De gedachten komen op als een wolk voor de zon en je geeft ze mee aan diezelfde wolken die dan langzaam weer verdwijnen. Doe het met aandacht, anders zouden we in slaap vallen en dat is nu juist niet de bedoeling. We willen met aandacht volgen en laten gaan.
Vindt je het lastig, breng dan je adem in naar die gedachte en probeer hem beet te pakken, adem uit en geef je hem mee aan de lucht in de ruimte. Maar je kan hem ook meegeven aan een vogel. Focus op die adem in en uit en laat die gedachten gaan. Herhaal dit een aantal keren voor jezelf en merk op hoe rustig, kalm, zacht je lichaam wordt en voelt. En mocht je misschien nog eerst onbewust spanning voelen in je billen, dan zal je nu opmerken dat dit niet meer is. Want je aandacht zit in je adem, in je gedachten die je wilt laten gaan. “Loslaten”.

Het is soms noodzakelijk om gedachten, emotie los te maken en te laten gaan. Want als het in ons lichaam blijft, blijft het zoemen als een vervelende vlieg. We weten ook dat dit niet makkelijk is en we weten ook dat we er iets moeten en kunnen doen. Niet te ingewikkeld. Fijn is deze oefening vlak voordat je naar bed gaat, uiteraard kan het op elk moment van de dag.

Adem in, je aandacht in de adem die naar binnen rolt in je buik en opkomt als een golf, Adem uit en voel hoe die golf langzaam weer terugrolt door naar het strand en uitrolt. In het hier, in het nu en vooral in het niets. Let it go as a flow!

 

image

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s