Heerlijk in de twist.

Twist is een dans waarbij je heerlijk de voetjes van de vloer brengt en de heupen goed laat bewegen. Behalve dat het ontspant ben je ook lekker in beweging. Helaas dat gaan wij dit niet doen. Wij gaan twisten op de mat.

Het is goed ons lichaam goed te rekken en te strekken. Twisten (Jathara Parivaratanasana)  is daar een mooi voorbeeld van. Je draait in bij een oefening. Dit kan zowel zittend als liggend. Zelf gebruik ik de liggende het vaakst. Gewoon omdat het makkelijk ontspannen is maar ook omdat ik het een hele fijne oefening vind.

belly-twist-version-a3-500x333Ga lekker op je rug liggen. Schouders in de vloer, hoofd ontspannen en je arme wijd. schouders in de vloer, hoofd ontspannen en je armen wijd. Zet je voeten aan de grond met de knie omhoog. Vanuit deze positie trek je de buik in, en laat je beheerst je knieën naar rechts vallen.
Hierbij is het de bedoeling dat de schouders aan de grond blijven. Als dit niet lukt dan breng je de knieën iets lager dan op het plaatje. Je trekt ze minder omhoog. Adem in en lift je hoofd, adem uit draai en breng je gezicht naar links. Probeer je aandacht naar je adem te brengen, als je het prettig vindt sluit je je ogen. Wanneer je focus op je adem is kan je lichaam makkelijker ontspannen en zal je merken dat de oefening geen gevecht maar een ontspanning wordt.
Wanneer je een aantal ademhalingen zo hebt gelegen zal je merken dat je wellicht de schouders die eerst de vloer niet raakte, dit nu waarschijnlijk wel doen. Daarnaast worden je heupen zacht.

Wanneer je klaar bent, rol dan je hoofd terug in het midden. Adem in en plaats voeten in de vloer en knie weer omhoog, adem uit en rol door naar de andere kant. Rustig in en rustig uit ademend.

Hou je van een uitdaging kom dan lang op je mat liggen (supta matsyendrasana) de benen gestrekt, armen wijd. Trek nu imagesje linkerbeen omhoog, plaats je voet onder de rechterknie. Houdt je rechterbeen gestrekt en laat je linkerknie nu langzaam naar rechts vallen. Je kan hem helpen door met je hand iets naar de vloer te drukken. Kijk hoe ver je komt. Ook hier geldt dat de schouders aan de vloer blijven. Als dit niet lukt hou je de knie wat hoger boven de grond. Hij hoeft, zoals hier op het plaatje, echt niet de grond te raken.  Je kunt ook hier je hand, een kussen of opgerolde handdoek gebruiken om de gebogen knie te ondersteunen. Het is een oefening en een kunst. Daarbij is het zaak dat het goed voelt en geen pijn.

Je kan de knie ook omhoog laten staan en lichtjes als een hefboom iets naar beneden trekken tot daar waar het goed voelt.

Een voordeel van de twist is de stretch van je rugspieren en het verlengen van  de wervelkolom.

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s