Niyama; ben jij lief voor jezelf.

In de Niyama zijn 5 geboden beschreven over hoe lief ben ik voor mijzelf. Deze geboden, die thuishoren bij het achtvoudige pad, zijn niet alleen voor de Yoga bedoeld maar komen ook terug in het dagelijks leven. Dus kort gezegd heb je de Yoga niet nodig om deze geboden te kennen. Maar of jij en ik het toepassen is een ander ding. Door de situatie waarin ik ben beland, wordt mij nu de vraag gesteld: ben je lief voor jezelf?

Helaas moet ik bekennen: Neen, ik ben niet lief voor mijzelf. Ik gun mijzelf niet de tijd om rust te nemen, ik wil gewoon doordenderen. Daarbij geef ik mijzelf ook niet wat ik soms nodig heb. Ik moet, ik wil, ik zal en ik kan. Vechten. Dus ook de dingen  onder het tapijt schuiven. Met als gevolg dat ik mijn eigen herstel danig in de weg zit. Inmiddels ben ik keihard met de neus op de feiten gedrukt en is nu de tijd gekomen om wel liever te zijn. Waarom? Omdat ik anders afbreuk doe op de dingen waar ik naar toe wil werken. Herstel!

Wellicht heb jij net als ik, deze reminder nodig om jezelf er nog eens aan te herinneren dat lief zijn op zijn tijd heel gewoon is. Dat hoeft niet veel te zijn, even ME-time met een kop thee op de bank kan al helpen.

Nu stel ik dezelfde vragen aan jou?

  1. Verwen je jezelf weleens?
  2. Neem je een compliment aan wanneer deze wordt gegeven?
  3. Wil je iedereen om je heen tevreden houden?
  4. Durf je voor jezelf op te komen?
  5. Telt 1 negatieve opmerking zwaarder dan 2 positieve?

Dus als ik je vraag: ben jij lief voor jezelf? Wat antwoordt jij dan?

Anneke

niyama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s