Ahisma.

Ahisma is Sanskriet voor geweldloosheid en eerbied naar het leven. Tevens is het een van de vijf geboden die valt onder Yama. Eerder schreef ik al een hoofdstuk over Yama (lief zijn voor anderen) en Niyama (lief zijn voor jezelf) die beiden behoren tot het achtvoudige pad van de Yoga. Maar nu dus het eerste gebod uit de Yama.

Leven is een spiegel. Bewustwording van jezelf, jezelf bekijken en ontdekken waar de scherpe randjes zitten. Als jij niet aardig bent voor de ander, zal de ander ook geen moeite doen voor jou. Daarbij is het leven een leerproces waarbij Yoga je kan helpen om de puzzeltjes weer op zijn plek te leggen en de scherpe randjes af te vlakken. Wat doe jij om een goede omgang met anderen te bewerkstelligen? Want het gaat hier om eerbied voor het leven in het algemeen. Voor mij betekent het dat ik de volgende zaken wat meer moet laten loslaten om aardiger te zijn en minder geweld te gebruiken. En dat gebeurd al gauw in kleine zaken. We slaan al heel gauw kleine insecten dood, waarbij we die ook kunnen vangen en buiten de deur kunnen zetten.

Er zijn vele dingen te verzinnen, te benoemen, te beschrijven wat geweldloosheid is, maar ik houd het bij mijzelf en vind voor mij onderstaande heel belangrijk. Een mooie manier eens bij jezelf na te gaan of jij je er van bewust bent of je geweld of geweldloosheid toepast in je leven. Is dit een eye-opener en bedenk je dat wil ik anders zodat het leven allemaal wat aardiger en leuker wordt.

Geweldloosheid:

  • is het laten gaan van je vooroordelen, oordelen, beoordelen, veroordelen en het loslaten van je gewoontes en negatieve gedachten. Probeer eens nieuwe positieve stappen te maken. Een mooi voorbeeld is het oordelen: tenslotte zijn we allemaal hetzelfde alleen in een ander jasje. Man, vrouw, dik, dun, lang, kort en ga zo maar door. Het gaat om de inhoud niet de buitenkant.
  • is  juist het tegenovergestelde van geweld en kun je vermijden door los te laten of er niet aan deel te nemen. Althans het is iets wat ik probeer maar wat niet van de ene dag op de andere dag zomaar is afgeleerd. Gun jezelf die tijd en wees er je bewust van dan ben je al halverwege. Aardig te zijn en elkaar met respect en eerbied te behandelen. Natuurlijk mag je kritiek geven op jezelf of een ander maar doe het met zachtheid. Verdraagzaamheid naar elkaar.
    Geweld kan zijn door je uit te spreken op een negatieve manier over je medemens (roddelen). Of je stem verheffen als je boos of machteloos bent.
  • het geldt voor alles wat leeft op deze planeet, ook naar dieren toe door bijvoorbeeld het niet eten van vlees of vis, door vegetarisch te worden. Dieren met liefde te verzorgen, niet te verwaarlozen. Planten of bloemen met liefde te plukken en niet te vertrappen.
  • is ook een wereld zonder oorlog, geweld en vernietiging. Een wereld in vrede.

Namasté ❤

165700