Zenmomentje.

Wat heb ik in de afgelopen jaren veel geleerd met Zen. Ik ben gegroeid in mijn ontwikkeling, in mijn zijn. Zen is het ontdekken van de stilte in jezelf. Iets wat ook alleen jij kan doen en niemand anders voor je.  Zen is ook werken aan je innerlijke kracht. En je zult zien als je de rust of stilte kan vinden dat net:

cropped-lotus-mud-flower-water-bloom112

Lange tijd beoefende ik de Zen in een groep en volgde 1x per 2 jaar  een stilte retraite in een Klooster in België. Zen is niet alleen maar het zitten in een groep, thuis op je matje of in daarvoor georganiseerde dagen. Neen, “het is de kunst om het in je dagelijkse leven toe te passen”.

De Japanse Hozumi Roshi heeft mij geleerd dat alleen zitten niet voldoende is maar dat je het vooral moet:  toepassen in je dagelijkse routine. Ik leef niet meer gewoon, wel bewuster. Bewuster genieten, eten, drinken, afwassen, boodschappen, sport, bij elkaar zijn. Met aandacht mijn dingen doen.

Ik ben mijn Zenmomentje volledig kwijt geraakt toen ik mijn diagnose kreeg. Ik ben hard onderuit gehaald maar ik stond op en probeerde het opnieuw.  Langzaam probeer ik mijn Zenmoment weer te hervinden. Er komt weer wat meer rust en stilte maar het duurt nog wel even voor de storm helemaal ligt.

Wat zijn dan de dingen die ik heb geleerd? Om mijn aandacht weg te houden van de kou in mijn hoofd, omstandigheden positiever te benaderen, confrontaties aan te gaan, open te staan, proberen pijn een plek te geven, door te gaan maar vooral milder naar mijzelf te kijken. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan zoals accepteren, loslaten en om mijzelf dingen toe te laten waar ik dat eerder niet durfde. Een ding is zeker; Zen is een verrijking van mijn leven!

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s