Vliegen of Fladderen

De definitie van bewust worden is dat je gaat beseffen of beter gezegd: dat je wakker wordt!

In de huidige wereld vraag ik mij af of wij ons dat wel genoeg beseffen. Nu ik het rustiger aan moet doen zie ik om mij heen de mensen door het leven vliegen. Van zoveel mogelijk willen doen in een zo kort mogelijke tijd (druk, druk, druk). Wanneer je, net als ik of iemand in je directe omgeving, iets overkomt dan pas besef je eigenlijk wat leven is. De tegenwoordige tijd is er een van ambitie, macht, geld, materialisme en vooral meer. En ik ben bang dat het allemaal nog lang niet genoeg is. Inmiddels heb ik alles wat ik nodig heb en een daarvan is er heel belangrijk geworden. Voor sommigen zal het perfect werken om altijd maar druk te zijn, te willen en ook alles te kunnen, maar ik denk ook dat we doorslaan in alles wat we doen. Want is dat bewust leven? In een zo kort mogelijk tijd willen doen? Of is tijd nemen en het beseffen meer waarde? Waar zij de normen en waarden? Om mij heen zie ik steeds meer mensen die zo druk zijn dat ze naarstig op zoek gaan naar rust en hun heil zoeken in meditatie, yoga, healthy food en mindfulness. Dit alles omdat wij de hectiek van het dagelijks leven niet meer aan kunnen. Stress!

Bewustwording is beseffen: nu is het genoeg geweest en ik ga het anders doen. Soms heb je daar iets voor nodig. Dat kan zijn omdat iets je overkomt en dan bedenkt: wat wil ik nu eigenlijk in het leven! Maar dat kan ook zijn: wat wil ik met mijn leven! Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld: Eten!  Wie kent niet de tijd je boodschappen bij de bakker, groenteboer of slager. Alles zelf maken en koken. Nu is alles snel en kant/klaar. Lekker makkelijk. Daarin is smaak of proeven een belangrijke factor. Eten wij het met aandacht of schuiven wij het in haast naar binnen omdat de volgende afspraak gepland staat? Je bent bijna een dinosaurus als je afwast aan het aanrecht met een afwasbak en afwasborstel,  tegenwoordig heeft iedereen een afwasmachine. Afwassen was samen de dag doornemen, kletsen, met zorg afwassen, afdrogen en opruimen. Met aandacht, want als het vies was kon je opnieuw beginnen. Weet wel dit is maar een van de vele voorbeelden die het meest tot de verbeelding spreekt.

In de afgelopen jaren ben ook ik in aanraking gekomen met Zen-meditatie en Yoga. Ook ik vraag mij af: is dit het nu? Opstaan, eten, werken, thuiskomen, eten, sport, slapen en weer opnieuw beginnen. Waar zijn de leuke dingen, doe ik leuke dingen? Kan ik genieten of ga ik er van genieten? Allemaal vragen die mij inmiddels wel inzicht hebben gegeven. Ik heb er lang over gedaan om de stap te maken dat er meer is dan het meehollen met de kudde! Daarnaast heb ik mijn eigen grenzen meer leren kennen. Wat kan ik wel of niet, wat proef ik wel of niet, wat voel ik wel of niet, wat zie ik wel of niet. Ik ben mij meer bewust van mijn zijn.

Bewust worden: heeft mij wakker gemaakt om de dingen anders te doen. Simpelweg omdat sommige dingen ook anders moeten. Ik heb geleerd wat mijn beperkingen zijn, blijven en dat zal met het ouder worden ook niet meer veranderen. Meer te genieten van kleine dingen. Ik kan al mijn spullen toch niet mee nemen als ik dood ga, hoogstens in een nette jurk gecremeerd worden. Dus waarom meer waar het vroeger ook minder was. Less = More. Vroeguhhh waar alles beter was. Toen was alles anders maar ik ben blij die tijd te hebben meegemaakt en nu anders de toekomst in te stappen.