Franse toiletten wie kent ze niet

Iedereen kent ze wel die Franse toiletten waarbij je diep door de knieën moet bukken om niet over je voeten te plassen? Als kind vond ik die hurkhouding niks maar tegenwoordig is het een heerlijke pose. Daarbij is het ook beter om in deze houding je te ontdoen van het noodzakelijke kwaad. De huidige toiletpotten zijn daar al langzaam aan in het veranderen. Maar dat terzijde.

Wist je dat deze houding een hele mooie en goede heupopener is.? In de yoga wordt hij de Malasana of Garland Pose genoemd. Zet je voeten heupbreedte en de hakken aan de grond. Tenen mogen naar buiten wijzen. Nu zak je heel voorzichtig naar beneden in een hurk. Belangrijk is wel dat je de hak aan de grond houdt. Lukt dit niet dan kun je een opgerold matje, blokje, opgevouwen handdoek onder de hak leggen. (zie voorbeeld 1.)

24AA803100000578-2940104-image-m-12_1423088004543

De knieën wijzen iets naar buiten. Je plaatst de ellenbogen aan de binnenkant van de knie, laat het stuitje goed naar de grond zakken (je hangt in je hurk), brengt de handen tegen elkaar. Door de je handen krachtig tegen elkaar te drukken duw je de knie nog iets verder naar buiten. Wanneer dit teveel is voor je dan plaats je de ellenbogen op je knie maar probeer dan wel met je uitademing in je houding te zakken. De rug blijft recht en je kruin zit met een draadje vast aan iets wat boven je zit.

Processed with VSCOcam with a5 preset

Zo zie je maar weer waar een Frans toilet al dan niet voor kan dienen. Je visualiseert je gewoon op zo’n pot en de houding volgt vanzelf.