Honden en Katten…

Wat zou het toch heerlijk zijn een Hond of Kat te wezen. Opstaan, rekken, strekken, eten, spelen en heerlijk de hele dag soezen. Je nergens druk om hoeven te maken en te genieten van wat er is. Als het baasje thuiskomt een knuffel. Wat wil een dier nog meer.

In de yoga worden veel dierennamen gebruikt. Waarom? Waarschijnlijk omdat het daar het meeste op lijkt en het zal toch een naampje moeten hebben, Sanskriet, engels of nederlands. Voorbeelden van houdingen zijn de cat stretch, down facing dog, swanpose, birdpose, eaglepose, sealpose en nog vele meer. Ik ga het vandaag hebben over de downward dog en de catstretch!

Downward dog

Het is niet alleen stretch voor het gehele lichaam maar ook kracht oefening.

Plaats je handen schouderbreedte op de mat en spreid je vingers. Je billen duw je naar het plafond en je houd de knieen gebogen of gestrekt naar gelang jij kan. Voeten stan heupbreedte. Hakken mogen van of naar de vloer kijk wat jouw lichaam aan kan.  Wanneer je de borst naar de vloer duwt krijg je dat je schouders naar achteren schuiven en je nu ruimte krijgt in je boven lichaam. Je rug wordt recht, je armen liggen langs de oren, voel de druk via de handen naar je rug, je billen, je benen door naar je voeten gaan. Voel hoe je jezelf wegduwt uit de handen en niet teveel steunt op de polsen. Maak lengte en kracht. Goede warming up oefening om je lichaam warm en wakker te maken.

Cat stretch

De cat stretch is een oefening , niet alleen om je rug op te rekken, maar ook om de druk  van je onderrug te halen.

De Hond verschilt niet heel veel van de Kat. Het rekken doen ze allebei hetzelfde maar toch gebruiken we de downward dog als Yoga oefening. Wanneer je jezelf hebt opgerekt is het altijd lekker daarna je rug even te ontspannen met een Cat stretch. Je handen staan op de mat met gespreide vingers. Polsen recht onder je schouders. Knieën onder je heupen op de grond en je wreef van de voet plat. Trek je bekkenbodemspier in en voel hoe je heupen naar voren kantelen, je stuitje naar de grond duwt en daardoor je rug vanzelf omhoog komt als een Kat. Gebruik je inademing om naar boven te duwen en je navel goed in te trekken, bij een uitademing kom je langzaam wervel voor wervel terug naar het midden. Je kun je rug wat hollen maar niet te ver.

Wat deze twee lieve dieren gemeen hebben ze zijn aaibaar, flexibel, lenig en alles wat wij ook willen. Helaas vergeten wij mensen ons lichaam even te ontspannen of te strekken om ruimte te creëren.  Niet alleen om het soepel te houden, maar actief, warm en vooral de energie te voelen stromen door de aderen. Wie denkt dat de Hond en Kat geen vrienden zijn heeft het mis. Ze hebben veel gemeen en kunnen Best Friends zijn.

Enjoy!