Stilte inspiratiedag

Afgelopen zondag heb ik een mooie ervaring mogen hebben met een Stilte Inspiratie dag bij Samaya in Werkhoven. Dit is een voormalig nonnenklooster waar veel spirituele ontmoetingen plaatsvinden. Het is zo’n mooie stille plek dat je er ook voor stilte een weekendje kan slapen. Samaya is een voormalig nonnenklooster wat nog in originele staat is behouden. Zondags zijn er kerkdiensten in de kapel maar er zijn ook bijeenkomsten, zen meditatie, stilte dagen, muziek dagen, je kan het zo gek niet bedenken. Niet alleen de rust in huis maar ook de prachtig onderhouden tuin met een Labyrint is de moeite waard om er gewoon te zijn en niks te moeten.

Bureau Balans had zondag zo’n mooie stilte dag. Bij binnenkomst mooie rustige muziek, een fijne geleide meditatie gevolgd door een loopmeditatie. Ondanks dat waren er ook opdrachten. De woorden die bij je opkomen en daarvan een elfje schrijven. Je begint bij regel 1 woord Stilte, regel 2 woorden luisteren, zien, regel 3 woorden leegte, volheid, nieuwsgierig, regel 4 woorden wellicht een nieuw begin en als laatste regel 5 verwondering. Het is een mooie manier om met woorden die bij je opkomen te verwoorden en te verwerken. Want daarna is of je hoofd leeg of er borrelen nog meer elfjes op.

stilte
kom binnen
en maak ruimte
voor wie ik ben
stilte

Na een heerlijke vegetarische lunch nog even in de snijdende kou buiten gewandeld. Hoofd leeg maken met de koude wind, benen strekken en bewegen, het ruizen van de bomen, het zingen van de vogels, de sneeuwklokjes die uitkomen, de serene rust naast de harde wind.

In de middag zijn we bezig geweest met lectio divina. Een verhaal lezen uit het Thomas Evangelie en dat zo net lezen totdat je een obstakel vindt, dit onderstreept en daar jezelf vragen over stellen. Waarom je het onderstreept, wat doet het met je etc. Het is lezen (lectio), overdenken (meditatio), bidden (oratio), laten bezinken (contemplatio). Hoewel ik niet wist wat te verwachten vond ik het na de duidelijke uitleg van Elisabeth eigenlijk best wel leuk om er mee bezig te zijn. En voor je het weet is zo’n dag alweer om.

Het heeft mij de rust gebracht in mijn lichaam maar vooral ook in mijn hoofd. Gewoon door de stilte. Bij thuiskomst was ik dan ook gezond moe. Maar he, dat mag the mind heeft hard gewerkt. Ik kan het iedereen aanraden.

Nu de stilte en de rust vasthouden.

“Duisternis verdwijnt niet door haar te bestrijden, maar door er licht in te brengen”. 

 

Met dank aan Elisabeth Brouwer van Bureau Balans.

21766777_1492682004151439_553971783259430522_n