Humor in Yoga

We herkennen het allemaal vast wel, “Yoga is zweverig en ik moet lenig zijn”. Nu dat alles is nergens voor nodig. Wel herinner ik mij de eerste keer dat ik ook, net als de docente, de houdingen goed wilde uitvoeren maar dat er dan allerlei rare dingen in je eigen lichaam gebeuren.

Ik kan je zeggen Yoga is helemaal niet zweverig. Yoga is voor iedereen die het leuk vindt om het te beoefenen. Van jong tot oud van dik tot dun, iedereen! In de komende yogaposes zal het je niet ontgaan zijn hoe je als beginneling in de les staat of zelfs ervaart. Als beginneling kijken we op tegen degene die de les geeft. Maar vergeet niet dat hij of zij ook ooit heeft moeten beginnen. Maar dit mooie stukje yoga les is een bijzonder voorbeeld van het oordeel wat wij ons zelf opleggen.

We beginnen met forward fold en stappen door naar een Crocodile pose waarbij we de buik goed aanspannen en de armen krachtig. Vervolgens schuif je over je tenen naar voren in een Up Dog waarbij de schouders ontspannen zijn en je benen krachtig. We duwen de heupen omhoog naar Down Dog en plaatsen gelijk de linkerhand naar de rechterenkel. De hand komt weer naar voren en we rollen rustig af naar een hoge plank en trekken daarbij de linkerknie naar de borst. Hou dit 8 tellen vast en stap door naar een Lunge. De borst is op en je benen krachtig. Plaats je achterste knie aan de grond en bij een inademing draai je je linkerarm naar boven met de handpalm naar buiten. Zet je handen waar aan de grond, strek beiden benen door naar een Triangle pose. Voorzichtig draai je naar voren en plaats je beiden handen voor je op de grond. Vergeet niet je voorste voet mee te draaien. Nu staan beide voeten weid en met de tenen naar voren. Je duwt je heupen zo hoog mogelijk door je benen te strekken. Schouders ontspannen. Als dat nog niet genoeg is buig je de benen en plaatst de voeten wat smaller en kom je in hurkzit. Plaats je handen met gespreide vingers voor je. Trek je navel zo hard als je kan naar binnen en kom voorzichtig naar voren. Duw je knieën zo strak mogelijk tegen je ellenbogen. Houdt je tenen in het begin aan de vloer voordat je de volledige Birdpose doet. Vandaar breng je de benen en billen naar de mat. Je rechterbeen is gestrekt, je linker gebogen, je rechterarm gaat naar het plafond. Nu sta je in een Wild Thing Pose, opening van de voorkant van je lichaam. Rustig laat je de billen zakken, strek je de benen voor een Sitted Forward Fold. Duw je billen iets op zodat je goed op je zitbotjes zit, adem diep in en breng je armen omhoog, bij een uitademing kom je met een rechte rug naar voren en laat je handen landen. Geen getrek aan benen maar vanuit je zwaartekracht. Vanuit je zit positie draai je door naar je buik. Bij een diepe inademing lift je je borst, je benen en vooral span je rug aan. Nog even een rustmoment in de Childpose. Dus vanuit je lig positie kom je op je knieen, deze zijn wijd, de billen duw je naar de hakken en je armen ontspannen naar achteren. Ontspan tot diep in je lichaam. Als afsluiting komen we opnieuw in de Lotus/Kleermakerszit en sluiten af met een diepe Namaste. Lekker gewerkt toch?

 

 

 

bron: scarlet@Adrianne