Qi Gong

Tegenwoordig hebben we veel sporten en mindful lessen om ons tot rust te brengen. Dit kan zijn door Yoga, Tai Chi, Zen meditatie, Qi Gong en nog vele andere benamingen en beoefeningen. Al deze manieren komen uit een tijd ver voor ons en zijn broers en zusjes van elkaar. Zo komt Zen meditatie uit de Chinese cultuur maar wordt het meest in Japan gebruikt. Er zijn vele vormen in meditatie, yoga, tai chi, qi gong en toch is bij iedereen de basis gelijk. Ademhaling, buik, uit je mind in je lichaam.

Onlangs heb ik een workshop bij Pure Energy gevolgd, waar Yin Yoga en Qi Gong werden samengevoegd. Een uiterst interessante keuze want deze twee raken elkaar enorm. Het gaat allebei om de rust, de adem en de kracht van de adem in je buik.

Qi Gong In de Zen meditatie wordt een omgekeerde uitademing gebruikt dan wat we in de Yoga leren. Bij een Zen oefening adem je normaal in maar bij een uitademing duw je de kracht naar je bekkenbodemspier waar het uiteindelijk via de aarde verdwijnt. Daarom zit men bij Zen meditatie of in een lotushouding of op een krukje.
De Yoga daarentegen is een adem van rustig in en rustig uit. We ademen wel diep in onze bekken/onderbuik maar laten de adem terugstromen naar neus/mond waar het je lichaam verlaat.
In de Qi Gong kun je de adem vastzetten, loslaten en sturen. Door de adem focus je op de plek waar de adem naar toe moet en zo maak je kracht op die specifieke plek. In onderstaand plaatje sta je dan krachtig op beide benen.

Je zet je beide benen wijd in een squat, voeten stevig in de vloer. De handen leg je zoals op deze foto tegen elkaar en vervolgens draai je de vingers naar voren. Alsof je beide handen in een handschoen wilt steken. De handen dus tegen elkaar, de ellenbogen zijn wijd (de ruimte tussen je armen lijkt op een wybertje ♦).  Deze oefening kun je het beste met een partner doen. Die persoon gaat voor je staan met de handpalm naar je toe en de vingers omhoog. Ondertussen breng jij je aandacht naar je in- en uitademing. Daar ligt je focus. Je partner zet de platte handpalm tegen jouw vingertoppen en duwt , waar hij/zij er klaar voor is, heel langzaam tegen jouw vingers. Als je focus goed is en je adem rustig zal je merken dat de persoon die jou duwt je niet omver krijgt. Zou je de handen wat verder naar voren brengen of je armen dichter naar je lichaam dan zou je de balans verliezen. Zo belangrijk is je adem, focus en de mind.

Ook in Yoga wordt de adem gebruikt om het lichaam te ontspannen maar ook om het te sturen. In Yin Yoga lig je vaak wat langer in een houding zodat je lichaam kan wennen aan je adem en uiteindelijk zal je merken dat de houding verzacht. Omdat je aandacht  bij de in- en uitademen is en niet bij ik moet in die houding.

Als je merkt en oprecht met je adem bezig bent tijdens oefeningen zal je merken dat je lichaam doet wat jij graag zou willen. Meegaan in de flow van de beweging, waar geen begin en geen eind is. Dat je bewegingen zacht worden en je adem bepaalt hoe groot en zacht je de beweging laat maken. Alsof het bijna van zelf gaat.

Heb ik er iets van geleerd? Ja zeker, dat adem een krachtig instrument is voor body and mind. Zeker niet zweverig maar een bewust doel. Nu snap ik al die oosterse mensen wel die hun dag beginnen met Tai Chi en Qi Gong. Een mooiere start van de dag kan je niet maken.

Immers: ‘Breath is your best friend ever”.

qigong