Aandacht

Aandacht kun je op twee manieren interpreteren. Aandacht trekken, dus in de belangstelling staan of Aandacht geven, iets doen wat je met aandacht doet. In de Japanse zen (overigens in alle meditaties) is het zitten en mediteren niet alleen belangrijk. Het is ook belangrijk dat je in je dagelijks leven met aandacht iets doet en niet afrafelt. Japanse tuinen bij de Boedistische tempels zijn dan ook altijd met precisie en bladvrij aangelegd. Wanneer er een blaadje de volgende dag op het prachtig aangelegde grind ®is gevallen, begin je met aandacht weer geheel opnieuw. Het blad wordt weggehaald, de tuin opnieuw aangeharkt. Strakke lijnen en nergens een afwijking. Dit kan je inderdaad alleen doen als je precies te werk gaat. Je gedachtes nergens anders mee bezig zijn als alleen het harken.

Aandacht gaat niet om controle, maar als je met aandacht de afwas doet wordt je door de beweging en het daar mee bezig zijn wat ontspannender in je lichaam en geest. De spanning valt door de rustige ademhaling en het tijdnemen van je af. Tegenwoordig hebben we veel meer haast. Gauw in de afwasmachine en gauw er weer uit. Snel, snel en druk, druk eigenlijk veel te druk. Waardoor we ons zelf verliezen. We luisteren niet meer naar onze gedachtes, ons lichaam, ons gevoel en je raakt ook de aandacht voor de ander kwijt. Het luisteren wordt moeilijker.

Ook kan je weinig fouten maken als je even in jezelf keert en iets uitvoert zonder ook maar afgeleid te zijn. Ik probeer in mijn dagelijks leven mijn aandacht juist te verdelen. En dat valt niet mee kan ik je vertellen. Want als je met iemand staat te praten en nummer twee heeft ook iets te zeggen, dan wordt het lastig. Toch probeer ik dan gesprek één eerst af te maken voordat ik nummer twee beantwoord. Eigenlijk is het soms ook heerlijk om alleen te focussen op dat wat belangrijk is. Hoe lekker is het ’s ochtends te wandelen en de spechten in het bos te horen tikken. Geen razende auto’s, druk geklets of enige andere afleiding. Neen, alleen de natuur en jij, weg van alle prikkels. Gewoon even niets. Soms lukt het met een fris, helder hoofd terug te komen en soms ook niet en zit mijn hoofd vol ideeën. Die ideeën kunnen alleen als je je hoofd weer wat geleegd hebt. Dus aandachtig zijn in je doen, horen, voelen kan zoveel schelen en je echt helpen om wat rustiger te worden.

thG6WCFYTN