Lief zijn voor jezelf

Het zijn alle drie belangrijke afspraken in mijn leven geworden. Massage geeft mij de ontspanning die ik af en toe nodig heb. De nek, schouders en rug zitten regelmatig vast. En dan met heel vervelende gevolgen. Als alles vast zit slaap je slecht, kost je energie en je wordt wat in je humeur aangetast. Want pijn is niet fijn. Daarom ga ik regelmatig naar mijn schoonheidsspecialiste (Beauty in motion) die behalve mijn gezicht ook regelmatig mijn rug masseert. Daarbij haar best doet alles weer los te krijgen. Resultaat: met een ontspannen en herboren naar huis.

Inmiddels heb ik ook de haptonomie mogen ervaren. Naast het bespreken hoe het met je gaat en wat je nodig hebt, is het vooral ook weer kennismaken met je lichaam. Helaas vergeet ik nog wel eens lief te zijn voor mijzelf. Behalve mijn hoofd dat altijd op volle toeren draait is het ook wel eens lekker wat aandacht aan de rest te besteden. Voelen dat er vanaf je nek nog meer zit. In stilte ervaren hoe je adem rustiger wordt maar ook het lichaam weer de nodige stilte. Dat je weet dat wat de rest doet er niet automatisch bij hoort maar ook dat het jou laat bewegen en leven. Zelf vond ik het fijn met mijn adem en voelen bezig te zijn. Het lichte masseren, wat duwen, voelen of je kan ontspannen waren een belangrijk punt voor mij. Immers mijn buik was in een knoop van emotie en het lukte mij niet zelf om daar wat mee te doen. Na 2 jaar was het tijd om iets anders te zoeken. Want de haptonomie volgde ik via het Helen Down Instituut.

Wiljon Vaandrager die in Giessenburg werkt, heb ik als haptotherapeut in het Helen Dowling Instituut (HDI) in Bilthoven waar psychologische zorg wordt aangeboden aan kankerpatienten en hun naasten, mogen leren kennen. Een hele fijne therapeute.

Shiatsu is een heel ander verhaal. Omdat je lichaam in een kramp zit of stress (hoe je het ook maar noemen wilt) is het lastig om het soms te laten gaan, te ontspannen. Je lichaam is niet in balans en heeft hier en daar blokkades. Deze blokkades geven weer signalen met vervelende gevolgen af. Een jaar geleden ben ik via een vriendin bij een dame begonnen die inmiddels van haar verdiende pensioen geniet.
Helaas was ik nog niet klaar en heb nu Nathalie Hijman leren kennen. Haar ervaar ik als een fijne en bekwame therapeut. Ze biedt een luisterend oor, geeft advies en de behandeling geeft je weer energie.

Bron: website Nathalie Hijman.
Shiatsu is een zachte vorm van massage, gewoon over de kleding heen, met als doel om de energie in het lichaam weer in balans te brengen. Uitgangspunt hierbij zijn de meridianen, acupunctuurpunten en fascia (bindweefsel) van het lichaam, door deze te stimuleren beweegt de energie en bereikt het tevens de organen. Een behandeling geeft een gevoel van ruimte en diepe ontspanning. Pijnklachten verminderen of verdwijnen en bewegen gaat beter. Blokkades lossen op, alles gaat weer stromen. De energie komt vrij!

Elke behandeling is uniek en wordt aangepast op jouw eigen behoeften. Je krijgt persoonlijke aandacht, toewijding, zorg, kunde, hygiëne en rust.

De Chinese geneeskunde gaat ervan uit dat niet de ziekte of klacht, maar de persoon behandeld wordt. Shiatsu is een holistische therapie, lichaam en geest worden als één geheel gezien.

Lief zijn voor jezelf is: aandacht geven aan dat wat we het meest vergeten.