Dubbel gevouwen

Dubbel gevouwen was, dubbel gevouwen pannenkoek of pizza, als iets maar zacht genoeg is kun je het dubbel vouwen. Zo ook in de yoga kun je je dubbel vouwen hier is echter wel “oefening baart kunst “. En als het niet lukt: geen man overboord, want dat dubbel vouwen is geen must.

Wanneer het deeg goed genoeg gekneed is, gerezen in de koelkast en vervolgens goed uitgerold, dan kun je er prachtige creaties mee maken. Wanneer dit dan ook nog net warm uit de oven komt is het helemaal geslaagd. Zacht, romig, warm en vooral niet taai. Met de seated forwar fold is dat precies hetzelfde. Ons lichaam maken we eerst warm met een warming-up. Bij voldoende opwarming willen de spieren beter meewerken en kunnen we ons in houdingen brengen waarvan we dachten dat het niet mogelijk was. Uiteindelijk is er veel mogelijk als je het maar blijft proberen. Met je hoofd en adem in je lichaam. Weten wat je moet voelen en tot waar jouw eigen grenzen liggen.

Daarom is de Seated Forward Fold een fijne oefening om je eens dubbel te vouwen. Je lichaam te rekken en te strekken en vooral te voelen. Ga op de grond zitten met gestrekte benen (gebogen knieën kunnen ook) naar voren. Dan lift je met je handen je billen iets op en trekt het zacht naar achter. Hierdoor kom je goed op je zitbotjes te zitten en daarnaast kantelt je bekken. Bij een diepe inademing kom je rechtop zitten met je kruin naar het plafond. Bij een diepe uitademing breng je langzaam de borst naar voren met een rechte rug, trek goed je buikspieren aan en kijk je hoever je komt. Plaats je handen los aan de grond of als je dieper kunt breng ze naar je enkels of tenen. Trek jezelf niet naar voren maar laat de zwaartekracht van je uitademing je zinken. Wanneer je voelt dat je kan loslaten en echt in je oefening kan zitten, is de stretch zo fijn.