De wereld op zijn kop

Zeg nou zelf, wie wil er nu op zijn kop staan? Of het nu in een handstand is of gewoon op de ellenbogen, beiden vereist wat balans, kracht en durf. De oefening is er om je hoofd eens lekker te doorbloeden. Het helpt ook om de bloeddruk in het lichaam te veranderen. Alles van je voeten naar je hoofd. Ik heb mij er ooit één keer aan gewaagd maar kwam er achter dat het niets voor mij is. Toch ken ik yogi’s die het regelmatig doen. Ik kan je zeggen, respect hoor. En natuurlijk hoef ik ook niet alles te kunnen en te willen. Doe wat goed is voor jou!.

Om op je hoofd te willen staan is het noodzakelijk dat je bij de basis begint. En vooral ook rustig aan begint. Daarbij ook dat je goed in acht houdt of dit voor jou ook goed is. Dat kan alleen jij bepalen. Er zijn 10 weetjes over de Hoofdstand waar je kan bepalen of dit voor jou is. Die kun je vinden in deze link. Mocht je aan de slag willen gaan, volg dan onderstaande punten.

1. Zoek een vrije plek bij een deur of muur zodat je bij het vallen wordt opgevangen door de muur of deur.
2. Leg een dun kussentje daar waar je je hoofd wil gaan neerzetten.
3. Maak van je handen een kommetje met de ellenbogen naar buiten. Niet wijder dan je schouders en probeer eens te steunen als je je knie van de grond haalt. (zie pose 2)
4. Leg je hoofd in dat kommetje, zet je knieën onder je heupen, de tenen in de grond, span je buikspieren goed aan en breng de billen langzaam naar het plafond (dolfijnen pose 2).
Hieronder zie je ook die houding maar dan op je hoofd en handen. Zelf raad ik dit af.
5. Vanuit pose 2 strek je de knieën en vindt je je balans. Als je die gevonden hebt breng de knieën buigen naar je borst en vanuit deze positie, probeer jezelf omhoog te reiken door de tenen naar het plafond te steken. Stapje voor stapje. Daarom heb je ook de muur achter je om je te helpen om die balans te vinden. Wanneer je voldoende kracht in je buik hebt gevonden en lengte kan maken door je tenen naar boven te pointen, sta je op je hoofd.

Mocht je willen verdiepen wat de 10 voordelen van deze hoofdstand is, deze pose komt uit de Hatha yoga, dan raad ik je aan deze link eens door te lezen. En wellicht dat je het eens voorzichtig probeert.

Mijn advies is altijd, doe wat goed is voor jou en of het ook kan. Wanneer je twijfelt begin er dan niet aan. De wereld op zijn kop zetten, kan verhelderend werken maar ook blessures opleveren. Dus wees voor jezelf eerlijk door het niet te doen als je weet dat het niet kan.