Qi Qong

Onlangs ben ik naar verdiepingsdag geweest Qi Qong/Yin Yoga. Hoewel het buiten stormde en regende, was het binnen sereen van stilte en luisteren. Wat een prachtige dag. Het was met recht een verdiepingsdag. Bewust met je lichaam, adem en bezig zijn, weten wat je doet en waarvoor je het nodig hebt.

Qi Gong voor (Yin) Yoga docenten 
In deze voor Yoga docenten ontworpen verdiepende Qi Gong-dag komen allerlei aspecten van Qi Gong aan bod. Ik (Nanda Duin) heb deze workshop speciaal ontwikkelt om 2 redenen: het is me gevraagd door een zeer goede Yin Yogi die Teachersopleidingen geeft en ik zie dat er tijdens (Yin) Yoga lessen steeds vaker Qi Gong wordt geven; zelf beoefen ik Qi Gong al 26 jaar en raak er geen dag op uitgekeken. En ervaringen zijn er om te delen.
 
Op Chi’zz.eu kun je het hele programma lezen en waarom het voor jou interessant kan zijn. 
Je leert verschillende Qi Gong’s; het geeft je verdieping in wat Qi Gong is en hóe je Chi genereert om op te slaan. Wat je leert is praktisch en direct toe te passen in je eigen lessen en dagelijks leven.
#bron: Chi’zz.

In de afgelopen jaren heb ik al veel mogen beoefenen. Zo heb ik jaren Zenmeditatie gedaan bij Zendo Jaku en een paar jaar ook nog zittingsweken bij Averbode met de Japanse Zenmeester Hozumi Roshi. In al zijn lezingen kwam het volgende terug: leef en alles met aandacht in je dagelijkse leven, dan beoefen je zen. Hier heb ik veel aan gehad en nog steeds. Nu ik Yoga geef verweef ik mijn meditatie in die lessen. Bij mij is er altijd wel een kleine drang om te blijven ontdekken. Daar ik met Tai Chi in aanraking ben gekomen, Shiatsu (meridianen), graag Yin Yoga doe, en ook een paar keer Qi Qong heb geprobeerd, kan ik zeggen dat al deze dingen in elkaar verweven zijn. Soms glijden dingen naar de achtergrond maar door deze speciale dagen, borrelt het weer naar boven en geeft het weer kracht en energie.

Bij deze dag heb ik vooral mijn houding leren veranderen. Waardoor ik nu steviger op mijn voeten sta, meer geaard. Beter kan ademen en veel belangrijker mijn Qi (energie) kan laten stromen. Het is nog een weg van proberen en doen. Ook vereist het nog wat coördinatie maar ook dat komt goed. Oefening baart kunst!