Pijl en boog

In het Sanskriet klinkt het als een mond vol: Dhanurasana, in het engels gewoon Bow pose en op zijn hollands “pijl en boog”.

Mijn geluk is dat ik als boogschutter ben geboren en in een ver verleden de pijl en boog ook heb gehanteerd. Mogen proberen bij een boogschiet vereniging. Ook al ben ik boogschutter wil het niet zeggen dat mijn pijlen zijn doel raken. Focus, aandacht en precisie is dan ook van groot belang. Evengoed genoeg over mijzelf.

Het is een oefening van kracht en soeplesse. En ook een van focus, je wil natuurlijk niet dat je pijl op een verkeerde plek beland. Focus op je doel en blijf oefenen is het devies. 😊 Uiteraard met gepaste aandacht, want het kan zo maar zijn dat dit niet jouw oefening is door rugklachten.

Zoals je ziet zijn er meerdere manieren om je pijlen te schieten. Toch is het nodig om bij de basis te beginnen.
Op foto 1. lig met je buik plat op de grond (wel je navel naar binnen trekken) terwijl je armen de enkels proberen te pakken.
Op foto 2. lig je met je buik plat op de grond (wel je navel aantrekken) en probeer met je rechterhand je enkel te pakken en je voet te flexen. Je hak duw je naar het plafond, terwijl je linkerhand/vingertoppen aan de lichtjes de grond raken.
Op foto 3. blijf je net als in voorgaande posities liggen. Mocht het nu niet lukken om je enkels te pakken dan kan je ook je hakken naar het plafond duwen, en je borst bij een inademing te liften en bij een uitademing te blijven liggen. Je handen hou je boven de grond en je schouders trek je naar elkaar toe. Zo open je ook de voorkant van de borst.
Op foto 4. pak je de tenen, draait je schouders naar achteren en de bladen naar elkaar toe. Je lift je benen en je borst door kracht uit te oefenen en ook hier de buikspier, trek naar binnen.
Op foto 5. pak je nu beide enkels en duw de teen naar boven, draai je schouders naar achter en de bladen naar elkaar toe. Je lift je benen en je borst door kracht uit te oefenen en ook hier de buikspier, trek naar binnen. Alsof je die mooie boog wilt maken waar spanning op staat.

Begin altijd met foto 1. (de basis en bouw langzaam op) en als je het vaker gedaan hebt en het voelt goed ga je naar de volgende foto. Uiteraard sta je vrij om te doen wat jij nodig acht, maar wees waakzaam voor blessures. Die heb je al gauw door meer te willen. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen, te voelen, los te laten en dan haal je ook meer profijt uit je oefening. En wees niet teleurgesteld dat de “boog” niet altijd gespannen staat. Hij mag ook best eens ontspannen en dan komt die pijl misschien maar wat minder ver, maar evengoed heb je het wel geprobeerd.