Yama’s

Yoga is filosoferen over het leven. Verbeter de wereld maar begin bij jezelf. Ooit heeft iemand hier het achtvoudig pad voor geschreven/bedacht. Om een beter mens van jezelf te maken, te worden en er aan te werken. Niet alleen het uiterlijke maar vooral ook het innerlijke.

In Yama zijn 5 geboden beschreven over hoe aardig ben je voor anderen.

Je kan zelf denken dat je aardig bent naar de buitenwereld, maar dat wil niet zeggen dat de buitenwereld dit ook zo ontvangt. Dat roept vragen op, die soms beantwoordt kunnen worden en soms ook niet. Door dingen die in het leven gebeuren wordt je gevormd. Je kan er aan werken, iets mee doen of het laten voor wat het is, maar dan veranderd er ook niets. In de loop der jaren werk ik via diverse wegen bewust en onbewust aan deze geboden. En soms wil je ook klaar zijn met je altijd afvragen of je ook goed doet en goed ontmoet.

Voor mijn gevoel ben ik al jaren een Yogi nu ik aan dit portfolio werk. Met hulp van anderen, van vallen en opstaan, door meditatie en dialogen aangaan. Iedere dag werk ik, al voordat ik aan deze opleiding begon, bewust aan deze 5 geboden. En gelukkig ben ik al milder geworden en heb veranderingen bij mijzelf zien plaatsvinden.

Dit is dan ook een moment waarop ik mij geblokt voel en weerstand bemerk om het op papier te zetten. Want diep in mijn hart weet ik wat ik allemaal moet doen om nog een beter mens te zijn voor anderen maar ook voor mijzelf.

Soms zijn deuren gesloten en worden geopend wanneer daar de tijd rijp voor is, soms komen dingen op je pad als een leerproces of als reminder. Dat wil niet zeggen dat je er per definitie direct iets mee moet doen. Soms is het nodig om even een rustmoment in te lassen om de dingen te verwerken, te laten weken zodat je er beter naar kan kijken en iets mee kan doen.

Dit is zo’n moment om er naar te kijken, te laten rusten en er iets mee te doen als de tijd daar rijp voor is.

De vijf geboden van Yama kort samengevat:

Dat ik mijn best doe om mijzelf en anderen geen pijn te doen en er mij van bewust ben dat ik niet alleen eerlijk naar mijzelf moet zijn maar dat ik ook de ander met waarheid, respect en oprechtheid benader. Dat ik mij er van bewust ben dat ik soms mensen hun aandacht steel en zelfs hun tijd. De welbekende zin: kun je er even naar kijken, hoeft niet gelijk maar volgende week zou fijn zijn….. Dat ik mij goed voel om een wijntje te nemen, gewoonweg om het gevoel te hebben dat ik leef. Dat ik mijn partner zijn vrijheid niet ontneem omdat hij die ruimte voor sport/anderzijds nodig heeft. Dat het lastig is om oude gewoontes te doorbreken, ze voelen zo veilig. Dat onthechten van mensen, dieren en dingen die mij energie kosten voor mij nog wel een leerproces is. Dat heet loslaten.

De komende tijd zal ik de volgende geboden onder Yama beschrijven en wat het voor mij betekent.

YAMA (aardig zijn voor anderen)
Gebod 1: Ahimsa (geweldloosheid)
Gebod 2: Satya (oprechtheid/waarheid/eerlijkheid)
Gebod 3: Asteya (niet stelen)

Gebod 4: Brahmacharya (kuisheid/onthouding/soberheid/beheersing)
Gebod 5: Aparigraha (onthechting/begeerteloosheid)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s