De vijf geboden Yama

De Yama kent vijf geboden waar je vooral naar de ander kijkt en niet naar jezelf. In deze geboden heb ik zelf kunnen nadenken, hoe doe ik het nu eigenlijk. Leef ik het na of haal ik er stukjes uit die ik belangrijk vindt.? Dit laatste is dan ook het geval.

YAMA:
Gebod 1: Ahimsa (geweldloosheid)
Trap ik wel eens een slak dood, of zet ik hem buiten de poort?
Ben ik wel eens boos op een ander of mijzelf?
Heb ik eerbied voor de natuur, geen afval deponeren of iets van een tak rukken?

Geweldloosheid is iets wat ik meer wil gaan toepassen. Werken aan de negatieve gedachtes door er niets mee te doen. Er geen energie aan te besteden. Wat minder vlees/vis eten en meer proberen om de dag in plaats van iedere dag te eten. Minder hard oordelen over mijn medemens, ieder heeft zo zijn rugzak. Liever proberen te zijn voor mijzelf, maar ook naar anderen.

Gebod 2: Satya (oprechtheid/waarheid/eerlijkheid)
Heb ik wel eens stiekem iets op mijn werk gekopieerd?
Zeg ik wel eens eerlijk dat ik geen zin heb om naar die verjaardag te gaan?Geef ik aan dat ik te weinig voor iets betaal, als de bon niet klopt?

Over het algemeen ben ik heel oprecht en eerlijk. En kan er slecht tegen als de waarheid niet wordt gesproken.

Gebod 3: Asteya (niet stelen)
Neem ik wel eens suiker/melk staafjes mee uit een restaurant voor eigen gebruik?
Steel ik wel eens iemands aandacht, door tussen geen gesprek te komen?
Ontneem ik wel eens iemand zijn ruimte, dat hij niet zijn eigen ding kan doen?

Het gebeurd regelmatig dat ik iemands aandacht vraag, maar nu ik wat ouder wordt, gaat het mij steeds beter af hier op te letten. Onbewust door een vraag te stellen of je mag storen, steel je de tijd van een ander. Bewustwording is hierin dan ook een mooi moment om er je zelf er op te betrappen dat je het doet.

Gebod 4 Brahamacharya (kuisheid/onthouding/soberheid/beheersing)
Was ik mijzelf iedere dag of 1x in de week?
Drink ik genoeg water, of alleen maar frisdrank?
Ben ik trouw aan mijn partner of aan mijzelf?
Zoek ik wel eens de stilte, of juist alles wat lawaai maakt?
Heb ik al die sportkleding wel nodig, of loop ik de winkel uit zonder?
Word ik wel eens boos, geïrriteerd of verlies mijn geduld?

Ik zou meer soberheid willen toepassen en het doen met de dingen die je hebt. Niet nog meer luxe. Beheersing van mijn doen en dan pas denken. Mijn impulsieve en wispelturige gedrag meer te controleren. De controle freak wat meer los laten en anderen een kans geven, vertrouwen op hun kunde.

Gebod 5 Aparigraha (onthechting/begeerteloosheid)
Geef ik wel eens iets weg aan een ander, belangeloos of toch voor geld?
Kan ik een week zonder mijn partner, of bel ik hem iedere dag?
Verlang ik naar meer in het leven, dan wat ik nu heb?

OP dit moment kan ik zeggen dat ik belangeloos in het leven sta. Yoga is mijn passie en ik geef dan ook regelmatig, kosteloos Stoel of Yoga aan ouderen die het nodig hebben. Maar ook mensen met een kleine beurs kom ik graag tegemoet. Hetgeen wat je daarvoor terug krijgt is eigenlijk prijsloos.

Heb jij er al eens over nagedacht of vindt je het niet belangrijk? Mocht je er over nadenken laat in een reactie jouw geboden achter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s