Niyama

NIYAMA
Gebod 1: Shaucha (puurheid/zelfbeheersing/zuiverheid)
Gebod 2: Samtosha (tevredenheid)
Gebod 3: Tapas (wilskracht om te veranderen/zelfdiscipline)
Gebod 4: Svadhyaya (zelfstudie/observatie/zelfreflectie)
Gebod 5: Ishvara-pradidhana (overgave aan een hoger principe)

In de Niyama zijn 5 geboden beschreven over hoe aardig ben je vooral naar jezelf.

Door de omstandigheden in mijn leven en door aanraking met de Meditatie zijn deze en de 5 Yama geboden al jaren punten van aandacht. Want bij mediteren komen dezelfde vragen terug, misschien iets anders verwoord maar ook hier werk je aan jezelf. Meer in stilte, nog meer in jezelf. Waar vooral de nadruk ligt op de vraag: Wie ben ik?

Voldoe ik aan alle eisen, heb ik de juiste intenties, ben ik op de juiste weg? Puur en zuiver naar jezelf kijken, tevreden zijn met wie/wat je bent, de kracht om sommige dingen in je leven te veranderen, jezelf eens onder de loep te nemen en je over te geven aan dat wat op je pad komt.

Daarbij ben ik een weg ingeslagen waarbij ik niet had verwacht zo diep geraakt te worden. Dus kort samengevat: ik begrijp de tien begrippen die nodig zijn voor het pad wat ik ben ingeslagen. Vooral omdat ze al geïntegreerd zijn in mijn leven. Iedere dag werk ik om een beter mens te worden, te zijn en vooral om te ontdekken.

Het ego loslatend van verlangen, van willen en moeten. Lief te zijn voor anderen maar ook vooral naar mijzelf.

De vijf geboden van Niyama kort samengevat:

In alle oprechtheid probeer ik een leven te leiden wat puur is, waar ik een open boek ben en zuiver van hart. Waar ik werk aan mijn temperamentvolle karakter. Waar ik met de wilskracht en discipline blijf werken aan het pad wat ik ben ingeslagen. Kritisch en vragen stellend naar mijzelf wat kan er bijgeschaafd worden. Dat accepteren wie ik ben nog een lange weg is. Wetende dat ik uiteindelijk zelf de Boeddha ben. En vooral iedere dag de vraag stel: Wie ben ik?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s