Wordt een vlinder

Hoe lekker of hoe nodig is het, je af en toe even af te sluiten in je eigen cocon. Weg van alle drukte en gedoe en weer rust in je hoofd te vinden. De natuur weeft een mooie cocon om de rups. Een cocon die wij ook in acht kunnen nemen door tijd en ruimte in te plannen. Even een moment voor jezelf te creëren. Net als een rups die in diepe rust de vrijheid krijgt en zich weet te ontplooien door te veranderen in een prachtige vlinder. Ben jij die vlinder?

-Kom op de punt van je mat zitten en breng je benen kruislings voor elkaar in kleermakers zit of lotus houding en sluit je ogen. Vandaag zou ik jullie willen meegeven te accepteren hoe jij vandaag je les doet. Voel wat je kunt, wat mogelijk is, maar ook dat wat niet gaat, dat het goed is. Accepteer dat, wat is.
– Breng nu je aandacht naar je ademhaling en volg de reis van je ademhaling.
– Als je niet prettig zit, breng je mat opgerold onder je billen of een handdoek zodat je rechter op gaat zitten en met meer aandacht.
-Voel de geaardheid van je billen die stevig op je mat rusten en een touwtje aan je kruin dat je naar het plafond omhoog trekt waardoor je rug vanzelf rechter wordt.
-Adem in en trek je schouders naar je oren, adem uit en laat ze met een zucht zakken. Open hierbij je mond. Doe dit 3x Adem opnieuw in, trek je schouders naar je oren en rol ze door naar achteren en laat je schouderbladen denkbeeldig in je broekzak zakken.
-Je armen ontspannen langs je lichaam en je handen op je knie, in je schoot of langs je heupen aan de vloer.
-Breng je kin lichtjes naar je borst, breng een glimlach op je gezicht en voel hoe iedere ademhaling gelijkmatig en rustig door je lichaam reist.
-Als je inademt wordt je lichaam dan langer en rechter, als je uitademt voelt het dan nog zo.
-Blijft hij steken in je keel, komt hij in je borst of juist tot je flanken. Voel hoe de adem via je neus naar binnen en weer naar buiten gaat.
-Laat alles voor wat het is, schenk er geen aandacht aan maar laat het in je gebeuren.
-Gaat je adem door je neus of juist door je mond.
-Is je ademhaling gejaagd of juist rustig en in een ritme.
-Zonder controle laat je je ademhaling gaan, je hoeft niets te doen en hem alleen te  observeren als een vriend die er altijd is.
-Een ontdekkingsreiziger die af en toe stopt daar waar het nodig is.
-Adem nu diep in tot in je buik, open je mond en met een zucht laat je hoorbaar je uitademing gaan. Doe dit drie keer en voel de openheid in je borst. De warmte in je buik. De ontspanning in je nek en schouders.
-De levensenergie gaat door je lichaam, maakt het warm en voelt aangenaam.
-Bewust van je in- en uitademing die als een levensvriend met je reist 24 uur per dag.

Bodyscan:
Trek iets warms aan en kom met je hoofd naar mij toe liggen in Savasana. Ga comfortabel liggen. Plat op je rug met je benen licht gespreid, iets onder je knieholte voor meer steun, of je knieën gebogen tegen elkaar of liggend in childpose misschien wel in kleermakerszit. Sluit je ogen, maak ze zacht en breng je kin iets naar je borst. Voel de lengte in de nek.
Adem nu rustig in door de neus en rustig uit door de neus, in jouw tempo.
Accepteer vandaag dat je nu alles mag loslaten, je gedachten, de dingen die je nog moet doen, je bandha’s, je spanning in je bovenbenen, alles is zacht.
En voel ook die acceptatie dat je hard gewerkt hebt en dat het tijd is om even niks te doen. Alleen jij en je ademhaling, je gevoel, alleen te zijn.
Volg nu je adem, met aandacht, via je neus naar binnen en voel hoe de adem langs je keel glijdt en doorreist naar je borst, je flanken en voel de achterkant van je schouders in de vloer rusten en weer rustig uitademend. Voel hoe bij de volgende inademing dieper in je lichaam komt als een ontdekkingsreiziger op een berg, tussendoor genietend van het uitzicht. Zijn reis vervolgend naar je buik, je heupen, je bovenbenen, je voeten. En merk op dat bij de uitademing je lichaam alles ontspannen worden, los en licht.  
Hoe licht de bovenkant van je lichaam zich voelt en hoe zwaar de achterkant van je lichaam op je mat rust. Vanaf je kruin tot je hielen, alles in balans.
Adem diep in en bij een diepe uitademing laat je alles los, ontspan, word zacht in je hele lichaam. Laat de spanning van deze dag van je afglijden in de vloer.

Meditatie:
Observeer je ademhaling en merk op hoe stil het in je hoofd wordt, hoe je hart rustiger gaat kloppen en je buik op en neer gaat, niet gecontroleerd. Merk op hoe zacht je lichaam op je mat rust en het zich allemaal laat gebeuren. De adem die als een vriend rustig je lichaam in en uit gaat. 24 uur per dag, zonder er bewust van te zijn.

Boodschap:
Laat je adem bij iedere inademing een gevoel van acceptatie door je lichaam uitstralen. Voel iedere keer dat je inademt de acceptatie stromen naar je mooie handen en je voeten, naar je krachtige benen, je heupen, je rug, zend het naar je buik, je borst, nek, kin, neus en je ogen – verzend met iedere inademing meer acceptatie en hou van ieder deel van je lichaam. Hou van jezelf, accepteer je zelf. Je mag zijn wie en wat je bent. Accepteer wat is, laat los wat is geweest en heb vertrouwen in wat kan zijn.

Stilte:

Ontwaken:
Begin nu terug te komen in dit lichaam, het lichaam dat in staat is zoveel plezier te geven. Maak wat beweging in je tenen en vingers, voel ze wakker worden. Adem diep in en laat het langzaam gaan – wanneer jij er klaar voor bent, breng je je knieën naar je borst en rol je op naar een zittende houding. Haal nogmaals diep adem en open je ogen. Neem dit gevoel van acceptatie en plezier in ons lichaam mee naar de rest van de dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s