Uitgescheurde broek

Het is ons allemaal wel eens overkomen! Je bukt om iets te pakken en je scheurt precies op of langs de naad uit je broek. Weef foutje, ouderdom of gewoon versleten. Als ik bij een uitgescheurde broek iets bedenk heeft het toch echt met Yoga te maken. Want wat nou als je in de split uit de broek scheurt?

Allereerst heb ik met mijn spijkerbroek geprobeerd mijn linkerbeen naar voren te schuiven en mijn rechterbeen naar achteren, maar toen mijn broek begon te trekken was het tijd om uit die houding te komen. Nog net niet uitgescheurd. In de Yoga wordt de spagaat de split genoemd in de turnwereld spagaat. Ons uiteindelijk doel is zoals hieronder.

tumblr_mstacuht3r1s5bu00o1_500

Mocht je je bedenken het ooit eens te proberen zou ik aanraden het langzaam op te bouwen en vooral heel veel hulpmiddelen gebruiken. Bijvoorbeeld met blokken, bolster en je handen. Hoe dan zal je je afvragen!

Het onderstaande plaatje geeft weer hoe je langzaam en vooral met beleid aan de slag gaat. Deze uitvoering met blokken kan om je beter te ondersteunen en langzaam te groeien in de beweging. Echter kan je ook nog een bolster gebruiken. Wanneer je zover bent als op het 2e plaatje dan kan je de blokken laten voor wat het is en leg je een bolster in de lengte tussen de benen. Hierop kun je je langzaam laten zakken en proberen in je oefening los te laten. Met een blok kan dit uiteraard ook het gaat erom wat jij prettig vindt. Totdat je in plaatje 3 kan zitten.

Het 1e plaatje geeft de opbouw en je schuift langzaam je voorste been naar voren en je ondersteunt je lichaam door op de blokken te steunen. Het 2e plaatje geeft al weer dat je wat verder bent gekomen door te blijven oefenen. In deze oefening is het belangrijk dat je de oefening op je ademhaling uitvoert. Je ademt in en je ademt uit en probeert daarmee de spanning in je liezen los te laten. Wanneer dat je lukt door maar te focussen op je adem in plaats van de oefening, zal je de vooruitgang licht bemerken en zal het allemaal soepeler en langer worden in je spieren. Het plaatje 3 geeft weer wat uiteindelijk na volhouden uiteindelijk mogelijk is. Oefening baart kunst!

img_2677