Stoelendans maar dan net even anders

Vroeger deed ik als kind een gewild spelletje met mijn kameraadjes waarbij ik, op muziek, om stoelen liep en als de muziek stopte mocht ik gaan zitten. Wanneer er geen stoel meer vrij was viel er iemand in dit spelletje af en mocht niet meer meedoen. Net zolang tot er nog meer twee mensen en een stoel overbleef. En dan was het wie wint er?. Wat heeft dit nu met Yoga te maken, nou eigenlijk alles. Want wanneer ik actief wil blijven maar niet goed meer uit de voeten kan is stoelyoga een prima optie. Tegenwoordig kan er veel met stoelen. Neem nu de rolstoel binnen de fitness of het rolstoeldansen waarbij een partner rolt en de ander leid. Ook mindervaliden blijven bewegen.

Ook voor yoga is de stoel een makkelijke manier om te gebruiken. En dan niet alleen voor de oefening maar ook als ondersteuning. Wanneer leeftijd gaat spelen, de balans minder wordt dan is dit natuurlijk een pracht oplossing. Wanneer je naar onderstaand plaatje kijkt, zal het voor de mensen die gewone yoga lessen volgen, niet heel veel anders zijn. Het enige verschil is dat de oefening zittend is en meer wordt ondervangen door de stoel. Hierbij wordt je wat meer gedragen.

 

 

Ook hier beginnen we met rustig zitten. Recht zittend met de handen naar boven gereikt. Vandaar uit reik je zes tellen naar rechts en zes tellen naar links. Wel blijven de zitbotjes en de billen op het midden van je stoel. Alleen het bovenlichaam rekt en strekt zich uit. Zittend op de punt van de stoel ga je zo recht als maar kan zitten, zet je tenen losjes op de grond en lift rustig de hakken en laat ze weer zakken. Je kan ook de handen achter je plaatsen je borst naar voren duwen en zo de voorkant openen en lengte houden in je rug. Wanneer je kracht hebt in je armen zet je een been gebogen, verleng de ander en duw je heupen omhoog. (voor de gevorderden kun je beide benen strekken, duw heupen zo hoog als een schans of duw je borst zo hoog dat je rug rolt en je borst een tafeltje wordt). Daarna rol je rustig weer terug tot zit.
Staand achter de stoel zet je je linkervoet naar achteren op je teen. Je rechterknie staat gebogen recht boven de enkel. Houdt de stoel goed vast en laat je heupen iets zakken (schaambeen naar de vloer). Voel de strek op je linker achterbeen. En wissel uiteraard van kant. Breng je rechterhand aan de leuning, rechterbeen gebogen en draai je nu open naar de linkerkant. Je linkbeen staat achter en voet staat schuin aan de vloer. Houdt je heupen en je schouders boven elkaar. Kom achter de stoel staan, voeten stevig in de vloer en heupbreedte als een berg. Na zes keer in en uitademen strek je de armen helemaal boven je uit. Schouders naar achteren gerold. Opnieuw pak je de stoel beet, stapt zover naar achteren met links wat voor jou mogelijk is, strekt dan je rechterbeen omhoog. Daarbij steun houdend aan de leuning van de stoel. Als laatste ga je omgekeerd op de stoel zitten. Ook hier kruin naar plafond, rechte rug, navel in en breng dan de benen gestrekt naar voren. Hierbij een lichte kracht uitoefenend op de handen en leuning.

Hieronder vindt je in de plaatjes nog meer stoelyoga oefeningen. Zoek een goede stoel en ga voorzichtig aan de slag. Maak er een mooie stoelendans van.