Balanceren op hoge hakken

Het is niet alleen lastig je balans te vinden in het leven en de dingen die je doet. Neen, het is ook lastig om in de Yoga soms op dat ene been te blijven staan. Al eerder schreef ik een blog over balans: Fluisteren als een rietstengel. Onlangs kreeg ik een vraag of er voor thuis simpele oefeningen zijn om de balans te oefenen? Natuurlijk! Het hoeven geen ingewikkelde standjes te zijn om het jezelf aan te leren.

HOGE HAKKEN
Het mooie is dat je thuis oefeningen kan doen onder het afwassen of als je ergens moet wachten. Bijvoorbeeld bij het wachten bij een bushalte. De oefening kan je dus simpel thuis uitvoeren. Je zet beide voeten heupbreedte of wanneer je meer kan, de voeten en benen bij elkaar. (plaatje hieronder)

KineYoga-energie

Je armen kun je spreiden, in je heupen zetten of daar waar jij balans vindt. Je ademt diep in en je lift je hakken van de grond, bij een uitademing blijf je zo staan. Daarbij kan je je ogen op een plek richten waar je je focus en aandacht naar toe brengt om die balans te bewaren. Je kan natuurlijk ook visualiseren dat je schoenen met hoge hakken aan hebt. Het gaat er niet om dat hoe hoog je komt maar wel dat je je de hakken los maakt van de grond. Daarmee kom je op je tenen en de bal van je voet te staan. Wanneer de benen heupbreedte staan zal je meer balans ervaren simpelweg omdat het gewicht wat meer verdeeld is onder je lichaam. Staan de voeten bij elkaar dan knijp je de billen iets samen en span je bovenbeenspier en buik aan maar het zal je iets meer kracht kosten. Maar juist een hele goede oefening. Belangrijk is dat je de bodembekkenspier (de spier waar je je plas mee ophoudt) goed aanspant, evenals je buikspier en je billen. Deze oefening kan je ook doen naast een muur en deze vasthouden of aantikken met je vingers. Wanneer het zelfvertrouwen er is om los te laten sta je op je tenen.

ALS EEN OOIEVAAR

een been

Een tweede oefening is net als een ooievaar op één been te staan. Zet je voeten dan heupbreedte. Zorg dat je stevig staat en dat kan met of zonder schoenen. Wanneer je je rechterbeen iets naar achteren op tilt komt je balans op je linkerbeen te staan. Je kan daarbij je handen in je heupen zetten. Kijk weer naar een punt, bijvoorbeeld voor je op de grond, om je te concentreren. Tel voor jezelf bijvoorbeeld 5 tellen, zet je voet weer aan de grond en wissel van kant. Ook deze oefening kun je overal uitvoeren. Belangrijk is wel dat je de heupen op een lijn houdt (recht) Ook hier geldt span je billen, je buik en bodembekkenspier aan. Heb je geen vertrouwen dan kan je ook eerst je rechter punt van je teen aan de grond houden en vandaar steeds een stukje hoger. Verlies je balans dan zet je de teen of hele voet weer aan de grond.

Zoals we inmiddels het gezegde kennen: Oefening baart kunst!