Chronische ziekten

Ook al heeft je lichaam een beperking hoeft dat niet te betekenen dat je niet kan sporten. Naast de reguliere begeleidende fysiotherapeuten zijn er ook genoeg opgeleide docenten die ondersteunend kunnen werken met Yoga. Yoga heeft tegenwoordig geen beperking meer. Je kan het uitoefenen op de mat, de stoel, tegen de muur, zelfs liggend op bed.

Na twee dagen bijscholing over chronische ziekten van een docent en ervaringsdeskundige is ook mijn mind weer even op scherp gezet. In de yoga zijn er zoveel manieren en mogelijkheden om toch aan zo’n les mee te doen. Uiteraard zal dat wat meer op yogascholen dan sportscholen zijn, maar toch. Heel veel speeltjes zijn er om het wat aangenamer te maken. Van bolsters, kussens, matjes, plaids, stoelen, kussentjes, tennis- en kneedballen, banden, blokken, spijkerbedden en massagehandschoenen. Dit is nog maar een greep over er wat je kan gebruiken om je beperking te ondersteunen.

Inmiddels heb ik een mooie yogi’s waar ik deze mensen bij help om goed te kunnen ondersteunen met de minimale tools die ik heb. Je wordt inventief en dat geeft ook een booster.

Ik ben heel dankbaar dat ik deze mensen mag les geven. Het maakt niet uit wat zij hebben. Zij stellen vertrouwen in jou en dat geeft een enorme boost om dit werk voort te zetten. Mocht je ooit vragen hebben over wat handig is om te gebruiken, schroom niet om te contact op te nemen voor advies. Advies kost immers niets 😊.