De eerste stapjes

Wanneer er bij mij iemand voor het eerst in de les Yoga meedoet wordt al gauw gezegd: “Ik ben harstikke stijf hoor en vooral niet lenig”. Vaak zeg ik dan ook: ik heb dit niet gehoord. Iedereen is lenig op zijn eigen manier. Lopen heb je ook niet aangeleerd en doe je met vallen en opstaan totdat je inderdaad kan lopen. Met Yoga is dit hetzelfde. Door te blijven oefenen worden de houdingen vanzelf makkelijker.

Het gaat niet alleen om de lenigheid en het lang maken van je spieren. Je lichaam blijft beweeglijk, je gewrichten blijven soepel (voor zover dit kan) en je bouwt ook kracht op. Belangrijk is dan ook dat je de juiste basishouding gebruikt. Want als je je vanaf het begin al iets verkeerd aanleert kom je uiteindelijk met blessures te zitten. Iets waarop niemand zit te wachten.

Mijn lessen beginnen dan ook altijd: met de houding, de adem en de techniek. Alle drie komen terug in alle oefeningen en maakt dat Yoga iets doet voor je lichaam. Vaak zie je ook Bodybalancers in de Yoga mee doen om deze houdingen beter uit te voeren. Daar er in die lessen weinig tot geen tijd is om te corrigeren of te verbeteren.

Houding
Voor veel houdingen is het belangrijk dat de voeten recht naar voren staan. Dat je de knieën niet op slot zet dus licht gebogen, je bekken kantelt voor een rechte rug. Als je dit doet zit het grote werk er al op. Bij sta houdingen is het vooral belangrijk dat je voet recht naar voren staat, je knie niet voorbij je enkel komt en licht gebogen. Bij steunhoudingen voor de schouders geldt het dat deze recht boven de polsen staan of wanneer de knie aan de vloer deze recht onder de heup staat. Al deze basiselementen zorgen er voor dat je lichaam geen overbelastingen veroorzaakt waardoor je uiteindelijk die blessures zou kunnen krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan zie je hieronder op het plaatje.

91

Adem
Ook de adem is een dingetje, al eerder in mijn blog Rollende golven kun je je adem op twee manieren gebruiken. Bovenin de borst door je navel en bekkenbodemspier goed aan te spannen. De adem blijft nu zitten in het borstkast, een techniek die veel wordt gebruikt bij Power Yoga. Ook kun je de adem diep je buik insturen. Wel je bekkenbodemspier aanspannen maar je ademt nu in de gehele buik tot diep in je bekken en ver onder je navel. Deze techniek wordt veel bij Yin- en Hatha Yoga gebruikt. Er zijn zoveel soorten Yoga op het moment dat ik daarin de bomen door het bos niet meer zie. Weet wel er is in Yoga geen goed en geen fout. Er zijn wel dingen te verbeteren en te leren. Adem komt altijd terug in je les.

Techniek
Techniek is het onderdeel hoe je je handen en vingers plaatst bij een Facing Down Dog, of hoe je je voet neerzet bij een Warrior 2. Als je vingers te dicht bij elkaar zou zetten wordt de druk hierop zwaarder. Zou je deze vingers spreiden, dan verdeel je je gewicht meer op de hele hand. Het mooiste zou zijn om vanuit je handen weg te duwen zodat de polsen niet te veel druk krijgen. Bij voeten en knie is dit hetzelfde. Wanneer je in een Warrior houding staat en je knie komt bij het buigen over je enkel naar voren, krijgt de knie en de banden te veel belasting. Probeer daarom altijd je knie boven de enkel te plaatsen en eventueel je achterste been wat verder naar achter. Diezelfde knie en voet staan recht naar voren. Naar binnen en naar buiten geeft ook de verkeerde belasting. En uiteraard zijn er uitzonderingen als mensen anders gebouwd zijn. Hiernaast in het plaatje wat wenselijk is.

Weet dat het niet iedereen gegeven is in een spagaat te kunnen zitten, dus begin bij het begin en de rest volgt vanzelf. Geef het tijd! Een goede basis en optie oefeningen zijn belangrijker dan het perfect willen uitvoeren. Luister vooral ook naar je lichaam, deze geeft vanzelf wel aan wat lukt of niet lukt.