Rollende golven

Ademhalen is net als de rollende golven, ze komen op en rollen weer uit. Waar de golven de wind en nog wat andere elementen nodig heeft om ze te laten opkomen, gaat onze ademhaling vanzelf. Ons lichaam ademt in en uit zonder er over na te denken. Je adem is je vriend voor het leven, 24 uur per dag en 7 dagen in de week, want als hij er niet is zou je dit nu niet lezen.

In het dagelijks leven hebben we de neiging om onze adem op slot te zetten net boven in de borstkast. Maar eigenlijk is het de bedoeling dat wij zo diep mogelijk ademen in de buik. Diep onder de navel in je bekken. Als je op de grond ligt en je legt je handen op je buik breng dan je aandacht alleen naar de adem, in door de neus en uit door de neus. Voel hoe je handen op je buik rustig op en neer bewegen. Je kunt aan je ademhaling voelen of je bovenin ademt of tot diep in de buik. Wanneer je in ademt komt de borst, bovenbuik, onderbuik omhoog net als een golf. Wanneer je uit ademt zakt je buik vanuit je onderbuik, bovenbuik, borstkas, terug naar je neus. En net als bij een golf rolt de adem terug naar je neus om daar te verdwijnen. Wanneer je dit met aandacht kan doen en lekker rustig op de grond ligt (mag ook met een rustig muziekje) voel je dat je rustiger wordt als je op deze manier kan ademen. Dit is onze normale ademhaling en passen we ook toe in de Yoga.

Bij Poweryoga zetten we de adem vast in de borstkast omdat we de bandha’s (buikspieren) zo aanspannen dat je bovenin in- en uitademt. Bij alle andere yoga vormen adem je rustig en diep in je buik. Dit is voor nog meer kracht, stimulatie en lengte.

In de Zen is dit nog anders. Wanneer je in een lotushouding zit en je ademt rustig in dan zet je de onderbuik uit. Er komt daar kracht op te staan waardoor je de afvalstoffen via de onderkant laat afvloeien. In deze lotushouding zit je ook als een Boeddha en ben je met je billen geaard. Je geeft als het ware de afvalstoffen terug aan de aarde, terwijl je met de inademing zuivert. Je ademt rustig en normaal in maar bij de uitademing geef je nog even kracht op bollende buik en laat dan los. Andersom dus. Het is een leerwijze maar er zit ook hier een hele filosofie achter. Dit voor een andere keer.

Wanneer je weer een keer gejaagd bent, ga liggen op de grond of rustig rechtop zitten in een goede stoel. Focus dan op je ademhaling, rustig in, rustig uit en voel als je alleen daarmee bezig bent de rest wat vergeet en je lichaam ontspant.

Succes!

imagesQE4TTGXO