Doing Some Yoga.

Er zijn in de wereld vele wegen te bewandelen en zo ook in de yoga. De bekendste vorm is hatha maar er zijn ook nog vormen als: kundalini, asthanga, power, yin, dru, kriya. De hatha en power vindt je vaak in sportscholen. Maar het gaat dit keer niet om de vorm, maar hoe begin je.

Ik herinner mijn eigen 1e les van yoga, hatha wel te verstaan. Mijn lijf protesteerde aan alle kanten.

image

Ondertussen bedenkend wat ik nog aan boodschappen moest halen of ik het allemaal wel goed deed. Want zeg nou zelf; het helpt niet echt je buurvrouw dubbel te zien staan terwijl jij nog niet eens kan buigen. Inmiddels luister ik naar mijn eigen lijf. Wat niet gaat, de volgende keer beter. Alles op zijn tijd en oefening baart kunst. Dus niet gelijk bij de gevorderden te beginnen maar bij het begin.

'All I'm saying, Sweetheart, is that maybe you're not quite ready for the advanced yoga class!'
‘All I’m saying, Sweetheart, is that maybe you’re not quite ready for the advanced yoga class!’

Yoga gaat om rustig opbouwen met oefeningen die goed voelen. Oefeningen waar ik mij prettig bij voel en stop daar waar het niet gaat. Eigenlijk alleen met mijn eigen uitvoer, lijf en gedachten bezig. Wat ga ik doen, wat voel ik en waar stop ik, kan ik loslaten zodat het geen struggle wordt.

Ik neem je kort mee in drie oefeningen waar ik in kan ontspannen en om toch de boel los te maken.

  1. Ga op de grond zitten en spreid de benen. Lift je billen een voor een op en voel hoe je op je zitbotjes zit. Als het lukt de benen zo gespreid mogelijk neer te leggen kijk of je ze kan strekken door de knieholte naar de vloer te drukken. Als dat te pijnlijk is, lekker gebogen houden. Zet je handen in het midden voor je op de vloer. En loop vervolgens via je vingers naar voren. Doe het rustig en merk hoe je boven lichaam naar voren komt en je benen op spanning. Stop daar waar jij het genoeg vindt. Adem in lift in de adem mee in de borst en bij een uitademing zak je wat dieper. Je kan bijvoorbeeld de ellenbogen op op de grond leggen, zodat je jezelf ondersteunt. Door alleen aan je adem te denken en te voelen probeer je langzaam dieper in je houding te komen. Hou dit ongeveer 5 minuten vol, kom langzaam overeind. Je hebt nu de hamstrings en de onderrug  opgestrekt. We gaan naar oefening 2. Vanuit zithouding.
  2. Breng de benen naar elkaar, plaats je voeten dichtbij je billen en rol rustig via de rug naar de vloer. Je voeten staan nu vlak bij de billen, de knieën omhoog, armen liggen gespreid en schouderwijd.  Adem in en bij een uitademing laat je de knieën rustig naar links vallen. Nog steeds op elkaar. Draai je hoofd naar rechts, sluit je ogen en ga naar je adem en maak met die adem je schouders zacht, zodat ze de vloer raken. Als de rechterarm in de lucht blijft zweven leg dan je hand op de ribben van je borst x ellenbogen naar de vloer. Laat zwaar worden. Voel ook hoe je heupen ontspannen en zacht worden. Dit doe je vijf minuten. Dan adem je in hoofd naar midden, je knieën terug omhoog, adem uit naar de andere kant. En ja je ene zijde zal wat stijver zijn dan de ander. Ook hier vijf minuten aandacht om te verzachten. Een goede twist van je wervelkolom. Wanneer je klaar bent knieën omhoog en blijf liggen op de vloer. We gaan naar oefening 3.
  3. Zet de voetzolen tegen elkaar vlak bij je billen en laat de knieen naar buiten vallen. Hiermee open je je bekken. Voelt dit niet oké breng je de voeten wat verder van de billen vandaan maar wel tegen elkaar. Breng je armen boven je hoofd en probeer de ellenbogen te pakken. Adem diep in en bij een uitademing maak je de heupen, billen, knieen zacht en zwaar. Hou ook hier vijf minuten aan.
  4. Wanneer je klaar bent breng je de armen terug naast je lichaam en schuif je de benen gestrekt door naar beneden. Lichtjes gespreid. Adem rustig in en uit. Volg je adem via de neus tot diep in je lichaam. Voel hoe je zwaar wordt en ontspant, blijf zolang liggen als je wilt. Laat je gedachten voorbij komen als een wolk maar doe er niets mee. Hij komt en hij gaat. Volg, voel en ervaar je lichaam. Als je klaar bent kom dan langzaam weer overeind.

Namaste Anneke

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s