Moment voor jezelf

GEZICHTSBEHANDELING
Het zijn alle vijf belangrijke afspraken in mijn leven geworden. Massage geeft mij de ontspanning die ik af en toe nodig heb. De nek, schouders en rug zitten regelmatig vast. En dan met heel vervelende gevolgen. Als alles vast zit slaap je slecht, kost het je energie en je wordt in je humeur aangetast. Want pijn is niet fijn. Daarom ga ik regelmatig naar mijn schoonheidsspecialiste (Beauty in motion). Wat voelt er meer ontspannen als je gezicht behandeld is en je huid weer leeft, je lekker ruikt en je nek weer los is.
Resultaat: met een ontspannen en herboren lichaam en mindset naar huis.

HAPTONOMIE
Inmiddels heb ik ook de haptonomie mogen ervaren. Naast het bespreken hoe het met je gaat en wat je nodig hebt, is het vooral ook weer kennismaken met je lichaam. Helaas vergeet ik nog wel eens lief te zijn voor mijzelf. Behalve mijn hoofd dat altijd op volle toeren draait is het ook wel eens lekker wat aandacht aan de rest te besteden. Voelen dat er vanaf je nek nog meer zit. In stilte ervaren hoe je adem rustiger wordt maar ook het lichaam weer de nodige stilte. Dat je weet dat wat de rest doet er niet automatisch bij hoort maar ook dat het jou laat bewegen en leven. Zelf vond ik het fijn met mijn adem en voelen bezig te zijn. Het lichte masseren, wat duwen, voelen of je kan ontspannen waren een belangrijk punt voor mij. Immers mijn buik was in een knoop van emotie en het lukte mij niet zelf om daar wat mee te doen. Na 2 jaar was het tijd om iets anders te zoeken. Want de haptonomie volgde ik via het Helen Down Instituut.

Wiljon Vaandrager die in Giessenburg werkt, heb ik als haptotherapeut in het Helen Dowling Instituut (HDI) in Bilthoven waar psychologische zorg wordt aangeboden aan kankerpatienten en hun naasten, mogen leren kennen. Een hele fijne therapeute.

SHIATSU
Shiatsu is een heel ander verhaal. Omdat je lichaam in een kramp zit of stress (hoe je het ook maar noemen wilt) is het lastig om het soms te laten gaan, te ontspannen. Je lichaam is niet in balans en heeft hier en daar blokkades. Deze blokkades geven weer signalen met vervelende gevolgen af. Een jaar geleden ben ik via een vriendin bij een dame begonnen die inmiddels van haar verdiende pensioen geniet.
Helaas was ik nog niet klaar en heb nu Nathalie Hijman leren kennen. Haar ervaar ik als een fijne en bekwame therapeut. Ze biedt een luisterend oor, geeft advies en de behandeling geeft je weer energie.

Bron: website Nathalie Hijman.
Shiatsu is een zachte vorm van massage, gewoon over de kleding heen, met als doel om de energie in het lichaam weer in balans te brengen. Uitgangspunt hierbij zijn de meridianen, acupunctuurpunten en fascia (bindweefsel) van het lichaam, door deze te stimuleren beweegt de energie en bereikt het tevens de organen. Een behandeling geeft een gevoel van ruimte en diepe ontspanning. Pijnklachten verminderen of verdwijnen en bewegen gaat beter. Blokkades lossen op, alles gaat weer stromen. De energie komt vrij!

Elke behandeling is uniek en wordt aangepast op jouw eigen behoeften. Je krijgt persoonlijke aandacht, toewijding, zorg, kunde, hygiëne en rust.

De Chinese geneeskunde gaat ervan uit dat niet de ziekte of klacht, maar de persoon behandeld wordt. Shiatsu is een holistische therapie, lichaam en geest worden als één geheel gezien.

DEEP TISSUE MASSAGA (bindweefsel)
Massage om je bindweefsel weer te laten ademen. Nu ik ouder wordt en meer ouderdoms kwaaltjes kom te zitten, laat ik mij bij stress zo eens in de tijd een volledige lichaamsmassage doen. Soms is het pijnlijk maar ik probeer met mijn uitademing mee te gaan in de beweging waardoor het wat makkelijker hanteerbaar blijft.
Het gaat mij niet altijd makkelijk af. Vaak loop ik te lang door met alle gevolgen van dien. Meer blessures, minder goed slapen, meer pijn en soms zelfs nukkig. Dus als ik dat als stress ervaar kan ik nu sneller aan de bel trekken en een afspraak maken. Het is een kadootje voor mijn lijf maar ook voor mijn mind. Een uur in stilte behandeld worden vind ik heerlijk. De stilte, je gevoel, gewoon even helemaal niets en het laten gebeuren.

Door Nathalie werd ik geattendeerd op een collega die massages gaf, ik moet zeggen; het was heerlijk en ga zeker nog een keer. Uiteraard kun je ook naar chinese massages maar een dame als Astrid van massagepraktijk Agisa is echt een aanrader. Ze luistert, overlegt, is bezorgd en vooral vakkundig. Dus mocht je een erkende massagepraktijk zoeken, raad ik deze zeker aan.

VOETREFLEXTHERAPIE
Onze voeten zijn de belangrijkste ledenmaten aan ons lichaam. We vergeten zo vaak dat we op voeten staan en dat deze ons brengen waar we maar willen. Pas als je een voetreflexie hebt gehad kom je er achter dat ze heel belangrijk zijn. Zo belangrijk dat ik ook deze regelmatig een behandeling laat ondergaan bij Voetreflextheraptie Antine Breimer. Behalve dat ik het een kadootje aan mijzelf vindt, is het voor mij ook soms nodig mijn lichaam even weer in balans te brengen. In de voeten zitten zoveel verbindingen in ons lichaam met organen. En soms heb je dit of shiatsu, lichaams- of gezichtsmassage nodig.
Het doet mij weer beseffen dat mijn voeten ook aandacht nodig hebben. Want als ik mijn voeten niet had, ik anders niet had gelopen maar in rolstoel had gezeten.
nIn de huidige wereld is alles gericht op mindset, lifestyle en voeding. Dit is mijn lifestyle. Bezig en liefdevol voor mijn lichaam zijn. Rust vinden op het moment dat je er bent en dat je je volledig kan richten op wat je voelt. Voor mij de broodnodige ontspanning.

Denk nu vooral niet dat het zweverig is, want dit is absoluut niet het geval. Nu in mijn lichaam het nodige is aangericht door chemo, is het juist heel belangrijk om alles weer eens open te zetten. De blokkades kunnen bovenstaande collega’s worden opgelost. Net als medicijnen is het een hulpmiddel. Voor mij is het belangrijk zo min mogelijk medicijnen en dit ook zo lang mogelijk uit te stellen. Is het kortstondig? Neen, soms heb je direct effect, soms heeft het even twee dagen nodig maar voor mij helpt het. Voor het in balans brengen, het ontspannen en vooral te voelen dat er meer is dan pijn en mijn volle hoofd.

Hoe kan het dat we zo vaak de ander
prioriteit geven, terwijl we eigenlijk zelf
ook wel aandacht en zorg kunnen gebruiken?
Hoog tijd voor wat gezond egoïsme.

Bron website: schrijfster Inger Strietman