Qi Gong

Sinds een paar jaar heb ik geregeld een APK keuring voor mijn lichaam wanneer deze protesteert. Naast de reguliere zorg ben ik ook bezig met Chinese geneeskunde (alternatieve zorg). In mijn blog Lief zijn voor jezelf heb ik de Shiatsu al eens beschreven en waar ik mij helemaal goed bij voel.

In het jaar 2022 heb ik ervaren dat Shiatsu mijn lijf zoveel meer geeft dan een pilletje voor de pijn. Na een jaar gezeur met pijn in de linkerrug, bleek dat mijn blaasmeridiaan niet op orde was. Na drie behandelingen van Shiatsu, wat aanpassing in de voeding en het advies van meer drinken, kan ik opgelucht ademhalen. Ondanks deze pijn zijn er wel reguliere checks geweest om alles uit te sluiten. In het verleden (en nog) deed ik regelmatig workshop Yin Yoga. Ook hier wordt gewerkt met meridianen en alle lijnen die verbonden zijn aan de organen. Ook wel de 5 elementen genaamd: Water (winter), Vuur (zomer), Metaal (herfst), Hout (lente), Aarde (nazomer),

Inmiddels ben ik voor mijn eigen gezondheid met een basisopleiding gestart Qi Gong (Coloursofqi.com). Ik kan je vertellen hoe verrassend het is wat je tegenkomt en vooral ook hoe dingen met elkaar vebonden zijn en gewoon werken. Zoals bij mijn Blaasmeridiaan bleek er wat zaken in balans of disbalans te staan. Mijn disbalans was angst, angst voor de pijn vanuit mijn linkerborst, flank, rug, zou het dan toch weer zijn teruggekomen? Door de behandeling van shiatsu en cupping, kregen we er weer stroming in. Inmiddels drink ik liters lauw water en is de pijn nagenoeg verdwenen. Wanneer ik een dag slecht drink heb ik ook gelijk de pijn weer terug. Dus het geeft gelijk aan, doe er iets mee. Daarnaast is het fijn te weten dat er bepaalde yogaoefeningen bij klachten horen die je dan extra kan gebruiken.

Het is heel bijzonder te weten dat sommige klachten niet alleen door behandeling maar ook door voeding in de seizoenen, weten wat je moet eten, je gezondheid al kan helpen.
Wist je bijvoorbeeld dat je nu in de Lente volop groene groente mag eten? En dat het beter is je groente te stomen? In de winter eten we vaak stampot, in de lente stoom je de groente en in de zomer mag je gepast rauwe groente eten. Dat rauw is wel met mate. Inmiddels drink ik minder koffie, meer water en thee (geen groen/zwarte) meer zoals camile of kruidenthee. Warmte houd namelijk de milt aan de gang om de energie te laten stromen en daarnaast is het goed voor de spijsvertering. Je zal het ook minder koud hebben. Koude dranken en eten daarentegen nemen die energie weg. Geen fabeltje, voor mij in ieder geval.

Nu ik meer van mijn eigen lijf ontdek en het kan koppelen op wat er op DIT moment speelt, kan ik er ook beter aan werken. Het geeft een gevoel van opluchting omdat ik ook altijd met voedsel bezig was, maar dan vanwege het “afvallen”. Dat heb ik nu even losgelaten. Er is meer waarom je kan aankomen of kan afvallen. Zolang zaken in je lijf niet in balans zijn dan heeft het ook geen zin om zwaar te diëten. Ik ben er meer gestopt. Natuurlijk de kilo’s mogen er ook bij mij af, toch moet ik nu leren eerst wat orde op zaken te stellen.

Qi Gong, Shiatsu en Yin Yoga hebben mij in ieder geval weer op de rit gekregen en anders naar mijn eigen lichaam te kijken. Niet extern maar meer intern. Wat heb ik nodig om de balans te vinden maar ook te behouden. Welke beslissingen maak ik om die balans weer op de rit te krijgen. Soms doen keuzes pijn en moet je afscheid nemen. Gewoon omdat het lichaam het niet aankan. Die keuze die ik nu genomen heb, was geen gemakkelijke. Maar ik weet dat het de juiste was. Dat voel ik ook. Ben ik er dan? Nee nog lang niet. De opleiding is nog niet klaar en er valt zoveel te leren. Neen, Het is goed. Maar vooral belangrijk is, om je Qi te laten stromen en energiek de dag te beginnen. Zoveel meer energie. Daarnaast slaap ik beter. Vooral de bewegingen geven mij zoveel meer rust dan alle mindfulneslessen. Immers je bent nooit te oud om te leren. In de yogalessen is het een mooie afwisseling van oefeningen.

Soms moet je doen wat het beste voor jou is en niet wat het beste is voor een ander!

Lees verder: Qi Gong