Kanker & Yoga

Hoe Yoga je bij Kanker sterker maakt en weer vertrouwen geeft in mind en lichaam.


Bij Kanker hoeft het niet te betekenen dat je niks meer kunt, je kunt zelfs meer dan dat je denkt. Toen ik in 2015 de diagnose borstkanker kreeg, dacht ik dat het geven van mijn yogalessen over was. Toch heb ik mijzelf kunnen herpakken. Tijdens deze periode heb ik mijzelf verteld te blijven bewegen. Zoals wandelen en daarnaast Yoga hebben mij geholpen om rustiger te worden. De dingen weer te zien zoals het hoort. Daarnaast was ik niet bezig met mijn ziekte maar met voelen en weer mens zijn.

Inmiddels ben ik als ervaringsdeskundige weer volop aan de slag met Yoga en kan dit aanbieden wat op jou afgesteld is. Stap voor stap weer naar de kracht van je leven, voelen wat wel en niet kan, uit je hoofd in je lichaam en nog zoveel meer. Je sterk voelen, rustiger al is het maar voor dat moment. Ook ik heb de frustratie gekend dat ik niet meer in een kleermakerszit kon zitten. Alles deed pijn en ik dacht nooit meer Yoga te kunnen doen. Om nog maar niet te schrijven over dat ik de benen niet in een spreidzit kon plaatsen en mijn armen te zwaar om omhoog te liften. Sinds 2017 ben ik weer op de goede weg. Uiteraard doe ik nog alleen oefeningen die ik kan. En als het niet meer volledig kan dan zijn er altijd opties of wegen waardoor het makkelijker gaat. Yoga hoeft dus helemaal geen obstakel te zijn.

Het is belangrijk bij kanker dat je niet alleen in je hoofd blijft zitten. Dat je weet dat er onder die kin nog een lichaam zit die je mag en moet voelen. Vandaag kan ik alles, gisteren was het niets en morgen zien we wel weer. Dat is mijn motto. Nu mijn energie wat minder is, vaker moe, zoek ik niet meer de grenzen op. Ik doe de oefeningen die op dat moment belangrijk zijn en goed voelen. Dus schroom niet om Yoga op te starten en een kleine stap voorwaarts te maken. Behalve dat je weer beweegt, ben je ook met je ademhaling bezig en word je weer rustiger in je hoofd, je voelt je sterker en vooral niet de ziekte.

Graag wil ik je daarbij helpen. Stap voor stap gaan we door de oefeningen en leren we weer vertrouwen te krijgen in ons zelf, in ons lijf. We spreken af wat mogelijk is van wat er wel kan in plaats van niet. Daarbij kan ik bij je thuis komen en op veilige afstand, om de energie daar te houden en niet te verspillen aan reizen. Maar in mijn groepsles ben je ook welkom. Lukt het niet op de mat, dan doen we het op de stoel. Er zijn meer wegen naar Rome. 🙂

Proefles (annegjeszenenyoga.com)Ervaringsdeskundige Yoga en Kanker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s