Yoga4Parkinson

Yoga met Parkinson voor als bewegen niet meer vanzelfsprekend is.Dat bewegen voor gezonde mensen belangrijk is, weten we. Voor mensen die de ziekte Parkinson hebben is het extra belangrijk om in beweging te zijn en te blijven. Inmiddels treft de ziekte niet alleen ouderen, maar komt het ook steeds meer voor bij jongere mensen. Je kan er voor kiezen te blijven bewegen bij een fysio, maar wellicht dat je er heel graag Yoga naast wilt gaan doen. Dit is gewoon mogelijk, daarbij is het bewezen dat mensen minder stijf zijn en zich er ook relaxed door voelen en heel belangrijk: het werkt ont-stressend.

Lees hier het verhaal van Yoga4Parkinson oprichtster Marjan Overdiep, ervaringsdeskundige en yoga docent over yoga en Parkinson;

Door elke dag yoga te beoefenen, durf ik te stellen dat ik me nu beter voel dan acht jaar geleden, toen ik net had gehoord dat ik de ziekte van Parkinson had. Ik ontwikkel me nog steeds, leer elke dag nog bij. Ik word ook nog steeds soepeler. ​Als een houding niet meteen lukt, bouw ik het in stapjes op. Balansoefeningen zijn een uitdaging. Met aanpassingen en goede begeleiding kun je dit oefenen, zodat je letterlijk weer steviger in het leven komt te staan. Maar het gaat niet om welke houdingen je wel of niet beheerst, maar wat ze voor je doen. Yoga heeft me geleerd het te nemen zoals het komt”.

Yoga is absoluut niet zweverig en bewezen dat het goed bij Parkinson helpt. Zoals een Yogi onlangs zei:

Mooi hoe ik bij de zachtheid kon blijven, in plaats van de in mij bekende hard-werken-patroon te schieten. Hoe ik het “gewoon” kon ervaren in plaats van presteren’.

Elke yoga les nemen we tijd voor een rustige opwarming. Daarbij wordt er rekening gehouden met de specifieke behoefte van de deelnemer. De opbouw van de les gaat van zacht toewerkend naar kracht en we eindigen met een heerlijke ontspanning.
De nadruk ligt vooral op de rustige bewegingen, de ademhaling en vooral dat iedereen volgt op zijn of haar kunnen. Niet over je grens gaan!
Naast het gebruik van een matje kijken we wat nodig is om jou de oefening zo goed mogelijk te laten uitvoeren. Hiervoor zijn er hulpmiddelen beschikbaar zoals een kussen, mat, band, opgerolde handdoek, kruk of stoel.
Na de les is er ruimte om bij te kletsen en een kop thee.

Vind je het te ingewikkeld om de deur uit te gaan, uiteraard kom ik graag bij je thuis. Een les één op één waarbij je kan ervaren of het wat voor jou is. Wil je een groepsles volgen zie lesrooster.

Parkinsonprofessor Bas Bloem verteld in bijgaande presentatie waarom Yoga zo belangrijk is op de gezondheid bij Parkinson.

Proefles (annegjeszenenyoga.com)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s