Adem is energie.

Wist je dat je adem je beste levensvriend is? Je enige echte vriend 24 uur per dag, 7 dagen in de week, iedere minuut, ja zelfs iedere seconde. Zonder adem kunnen we immers niet overleven. Behalve adem die door ons lichaam stroomt, ons hart doet pompen kunnen we nog zoveel meer met de adem.

Adem geeft energie, kan je rustig maken en zelfs helpen om dingen los te laten. In de Yoga gebruiken we immers voor alle oefeningen onze adem. We kennen het allemaal wel als we moe zijn: “even op adem komen”.

 

Als je tijd neemt om eens rustig op de grond te liggen van je kruin tot aan je hielen, en het maakt niet uit hoe, languit, je knie omhoog en je voeten aan de grond, gun je zelf dan eens je adem te volgen. Adem heel diep in tot je je hele lichaam als een ballon voelt opkomen, adem langzaam weer uit en voel vanaf je kruin alles van je lichaam weer op de grond terugzakken. Wervel voor wervel voel je lichaam terug komen aan de grond. En probeer die adem nu rustig in en rustig uit door je neus te laten gaan. Alle keren. Opnieuw adem je nog een keer diep in, adem bewust langzaam uit en voel hoe je lichaam als een zware steen op de grond rust. Licht als een veertje bij een inademing en zwaar als een rots bij een uitademing. Volg dan elke adem in en uit en kijk hoe diep je je in je lichaam kan komen. Is dit tot aan je keel, je borst, je ribben misschien wel in je onderbuik. Als je eenmaal bewust bent van die adem, volg hem dan niet meer maar laat het je gebeuren. Zoals je altijd doet adem, zonder nadenken. Je zult nu merken hoe rustig je hoofd en je lichaam worden. Dat alles ontspant en zo licht als een veertje. Dat je je verkrampte houding loslaat en zacht wordt. Hou dit zo’n 8 a 10 minuten vol en als je klaar bent, kom dan rustig op jou tempo overeind. Ga nog heel even in een kleermakerszit zitten. Wordt je langzaam weer bewust van die ademhaling. Merk dat je rustig bent, kalm van binnen en vooral hoe het je weer nieuwe energie geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s