Spreidzit.

Dit is een van mijn favoriete yoga oefeningen ook wel upavistha konasana genoemd, dat ik ooit zo gezeten heb lijkt heel ver weg maar niets is minder waar. En hoewel ik weer terug bij af ben, ik kan namelijk niet zo zitten, hoeft het geen belemmering te zijn om deze oefening te doen. Wellicht wat minder wijd maar met beleid om het op te bouwen. Er kunnen vele oorzaken zijn die je belemmeren om in deze spreidzit te zitten. Zaak is: bouw het rustig op.

Zie hoe je thuis eenvoudig de spreidzit kunt oefenen.

image

Wanneer je niet in spreidzit kan zitten is dit een mooie start om te beginnen. Pak een stoel en plaats deze zoals op het plaatje voor je op de mat. De benen kun je vlak naast de poot van de stoel leggen maar ook iets wijder wanneer dit lukt. Kijk hoever het je lukt en hoelang je het kan volhouden. Gebruik daarbij je in- en uitademing.

Wanneer je meer ruimte wil creëren in je bekken/heup gedeelte kun er voor kiezen of je billen op te tillen en goed op je zitbotjes te gaan zitten, of je legt een kussen of opgerolde handdoek onder je billen.

Wanneer je eenmaal zit adem diep in en verleng je rug, neem je armen wijd mee naar boven en plaats de handpalmen tegen elkaar. Adem uit en breng de handen naar de zitting van de stoel, plaats je voorhoofd op de stoel en probeer nu los te laten in het gevoel dat het trekt in je heup/bekken gedeelte. Wanneer het pijn doet kun je de knieen iets gebogen houden of de benen minder gespreid zetten. Adem in en bij de uitademing blaas je de gevoeligheid weg en maak je zacht in bekkengebied. Als je al wat meer kan breng dan je benen wijder. Het is wel de bedoeling dat je verdiept in je oefening. Dit kan door rustig je in- en uitademing te volgen. Maak je lichaam zacht!

image

Je kan de houding ook op de grond uitvoeren (zie bovenstaand plaatje) De opzet is hetzelfde als bij de eerste oefening, met dat verschil dat je nu een kussen voor je op de grond hebt en je wat dieper met je bovenlichaam naar voren gaat. Het kussen(s) kun je neerleggen op een hoogte die voor jou aangenaam is. We gebruiken hier de yin yoga techniek voor. Adem in en maak je rug lang, adem uit kom naar voren plaats je hoofd op het kussen en probeer nu te relaxen. Hou daarbij wel wat lengte in je wervelkolom en vandaar uit maak je alles zacht. Laat je langzaam in de houding glijden. Daarbij kan het dat je spanning voelt. Het is nu de bedoeling dat je rustig in- en uitademt voor ongeveer 4 minuten. En kijk of je bij de uitademing steeds dieper in houding kan laten gaan.

Wanneer je klaar bent kom dan bij een inademing rustig omhoog. Schuif de atributen weg tussen je benen en breng de benen weer voorzichtig bij elkaar.

Deze oefeningen kun je thuis op elk gewenst moment uitvoeren. Hoe vaker je het doet hoe makkelijker het zal worden. Wellicht lukt het je dan om geheel in spreidzit te komen.

Namaste Anneke

image

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s