Als ik aan krokodillen denk heb ik niet gelijk een vredelievend plaatje in mijn hoofd en denk dan al helemaal niet aan Yoga. Het beestje straalt nogal ontzag en agressie uit en is er een om rekening mee te houden. Niet echt een huisdier. Dus wie het als Yoga oefening bedacht heeft?
De pose de Makarasana, crocodile pose, of ook wel de lage plank wordt in de Yoga veelvuldig gebruikt. In de zonnegroet maar ook als houding in het algemeen. Heerlijk vind ik overgang van deze houding naar de Updog (Urdvha Mukha Svanasana). Je vloeit als het ware van de grond door naar de lucht.
Het makkelijkst is hij uit te voeren vanuit de plank. Je staat met beide handen onder je schouders en je tenen in de vloer van de grond. Alles tot in detail aangespannen.
Nu laat je je langzaam in je armen naar beneden zakken tot net de boven de vloer.
De crocodile pose is een pose waarbij je de handen naast je borst op de grond zet, je schouders naar achteren rolt en je ellenbogen naar achteren wijzen en de bovenarmen gelijk lopen met de rug. Houdt je armen bij je lichaam zodat je ellebogen niet op zij steken. Je tenen staan in de grond, je navel trek je goed in naar je wervelkolom en je handen staan plat op de mat.
Het is dus zaak je je buikspieren goed aanspant dat de billen laag blijven en niet omhoog steken.
Wat is fout aan het onderste plaatje 2.? Dat de oefening makkelijk oogt maar dat je je kracht verkeerd verplaatst en belasting krijgt op je schouders. Hierdoor ook verkeerd op je handen en polsen rust. Dat is nou net niet de bedoeling.
1./ 2.
Niet iedereen heeft de kracht om de crocodile in volledige positie uit te voeren. Wordt het je te zwaar is nog steeds plaatje 1. je uitgangspunt maar kun je de knieën aan de grond brengen.
Dan blijft plaatje 1. nog steeds recht en krachtig maar dan met de knie aan de grond.
Ook de borst blijft daarmee nog steeds van de grond. Je rug is vanaf je stuitje tot aan je kruin recht. Je duwt je heupen laag naar de grond. We willen immers geen billen in de lucht.
Hoe krachtig, sterk en stoer zie jij eruit?